Brexit - A német külügyminiszter felelőtlenséggel vádolja a Brexit-megállapodás ellen szavazó brit képviselőket

...kontra - 2019-03-13

- A német külügyminiszter szerint felelőtlenül jártak el mindazok, akik a londoni alsóházban ismét a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodás ellen szavaztak.

Heiko Maas szerdára virradóra kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy a döntéssel egyre közelebb kerül a brit EU-tagság megállapodás nélküli, rendezetlen felszámolása.

"Aki elutasítja a megállapodást, felelőtlen játékot folytat a polgárok és a gazdaság érdekeivel", holott már nem is a kilépés feltételrendszerével kellene foglalkozni, hanem "végre el kellene kezdeni a nagyon fontos tárgyalásokat az EU és Nagy-Britannia jövőbeli viszonyáról" - tette hozzá a német diplomácia vezetője.

Hasonlóan fogalmazott a tárca EU-s ügyekért felelős államminisztere, Michael Roth, aki szerdán a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak elmondta, hogy az EU-ügyi miniszterek előző napi bukaresti megbeszélésén "nagyon nagy bosszúságot, csalódottságot és mély aggodalmat" lehetett tapasztalni az egyes Brexit-pártiak részéről mutatkozó "cinikus felelőtlenség" miatt.

Londonban "abszurd vita" zajlik az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célzó mechanizmusról (backstop), amelyet 99 százalékos valószínűség szerint nem is kell beindítani, pedig inkább arra lenne szükség, hogy "a brit fél végre megmondja, hogy mit is akar, mire törekszik". Ezzel szemben "mindig csak arról beszélnek, hogy mi mindenről nem lehet szó, ami nagyon-nagyon lehangoló", és tovább növeli az esélyét a rendezetlen Brexitnek - mondta Michael Roth.

A brit alsóház két hónapon belül másodszor utasította el a konzervatív párti kormány által novemberben elért 585 oldalas egyezményt. A kedd esti szavazáson az egyezményre 242, ellene 391 képviselő szavazott, vagyis 149 fős többséggel vetették el a megállapodást.