Brexit - A szakértők a korábbiaknál derűlátóbbak, valamelyest nőtt a rendezett brit kiválás esélye

...kontra - 2018-10-09

- A szakemberek a korábbiaknál derűlátóbbak, valamelyest nőtt az utóbbi időben a brit kilépésről szóló megállapodás esélye az Egyesült Királyság és az Európai Unió között - jelentette a brüsszeli sajtó kedden.

Diplomáciai források arról számoltak be, hogy jelentős előrelépés történt a kiválási tárgyalásokon több területen is, ami enyhített a felek közötti feszültségen, ez pedig új lendületet adhat a folyamatnak. Közelebb került a megoldás például a vitarendezés jövőbeli lehetőségeit és a ciprusi brit katonai támaszpontokon tartózkodó uniós állampolgárok jogait illetően.

Noha továbbra is vannak még rendezésre váró kérdések, például az ír-északír határellenőrzés ügye, de óvatos optimizmus figyelhető meg London és Brüsszel részéről egyaránt - közölték bennfentesek a Politico hírportál cikke szerint.

A legnehezebbnek még mindig az ír kérdés megoldása ígérkezik, a brit kormány várhatóan a napokban mutatja majd be újabb javaslatait arra vonatkozóan, hogy miként lehetne elkerülni a szigorú határellenőrzés visszaállítását Észak-Írország és az Ír Köztársaság között olyan módon, amely elfogadható mindegyik fél számára.

"Remélem, sőt szinte bizonyos vagyok benne, hogy a végén tető alá tudjuk hozni az egyezséget" - jelentette ki szombaton Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Egy nappal korábban az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker és Simon Coveney ír kormányfőhelyettes ugyancsak pozitívan nyilatkozott.

A legderűlátóbb forgatókönyv szerint Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója már a kiválási szerződés végleges változatával érkezik a jövő szerdán kezdődő EU-csúcsra, amelyet egy rendkívüli csúcsértekezleten írhatnának alá az uniós állam- és kormányfők november közepén.

Az ügy bonyolultságát jelzi azonban, hogy az észak-írországi britpárti Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetője keddi brüsszeli tárgyalása után leszögezte: nem fognak olyan megoldást elfogadni, amely eltérő vámszabályokkal és szabályozásokkal szétszabdalná az Egyesült Királyság közös piacát. Arlene Foster elismerte, nem látta még a friss londoni javaslatokat, viszont ismét egyértelművé tette, hogy nem támogatnák Észak-Írország kivételes státuszát. A brit kormányzó Konzervatív Párt a júniusi előrehozott választásokon elvesztette addigi csekély alsóházi többségét is, s azóta kisebbségben, a DUP külső eseti támogatásával tud csak kormányozni.

A szeptemberi salzburgi csúcstalálkozó után egy ideig elkerülhetetlennek tűnt a rendezetlen kiválás, a viszony ugyanis elmérgesedni látszott a két oldal között, Jeremy Hunt brit külügyminiszter egy később visszavont kijelentésében például a Szovjetunióhoz hasonlította az Európai Uniót.

Az Európai Bizottság legkésőbb novemberben le akarja zárni a tárgyalásokat, hogy az Egyesült Királyság kilépésének 2019. március 29-i időpontjáig legyen elég idő az egyezmény ratifikálására.

Szerdán Michel Barnier tájékoztatja a bizottság tagjait a folyamat állásáról, pénteken a bennmaradó tagországok uniós nagykövetei tanácskoznak, hétvégén intenzív EU-brit tárgyalások várhatók, hétfőn pedig az összes jelenlegi tagállam képviselői összeülnek Brüsszelben. Ezt a huszonhetek miniszteri tanácsülése követi kedden, majd másnap megkezdődik a tagországok állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozója Brüsszelben.