Cseh kormányválság - Sobotka közölte: nem mond le

...kontra - 2017-05-05

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy korábbi nyilatkozatával ellentétben mégsem mond le hivataláról, a nap folyamán azonban levélben javasolni fogja az államfőnek, hogy mentse fel tisztségéből Andrej Babis kormányfőhelyettest és pénzügyminisztert, akinek tisztázatlan pénzügyei szerinte a kormányválság okát jelentik.

A kormányfő azt vártja, hogy az államfő haladéktalanul eleget tesz kérésének.

Sobotka az általa vezetett Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) szűkebb vezetésének péntek reggeli ülése után nyilatkozott a sajtónak. Jirí Ovcácek elnöki szóvivő a kormányfő nyilatkozatára reagálva közölte, hogy az államfő nem kívánja elsietni a dolgot, megvárja, amíg az új helyzet valamelyest megnyugszik és tisztázódik. "A kormányfő óránként változtatgatja véleményét. Nem akarunk semmit elsietni" - szögezte le. Később a szóvivő megerősítette: az államfői hivatal megkapta a kormányfő levelét, amelyben ez utóbbi május 9-i dátummal Babis felmentését javasolja.

Ovcácek szerint Zeman azután fog foglalkozni Babis ügyével, hogy május 18-án visszatér kínai látogatásáról. "A köztársasági elnök számára jelenleg az ország stabilitása a legfontosabb" - hangsúlyozta. A szociáldemokrata cseh miniszterelnök kedden jelentette be, hogy még a héten benyújtja kormánya lemondását, mivel nem tudja tovább vállalni kormányában Andrej Babis kormányfőhelyettest, pénzügyminisztert, a koalíciós partnerpárt ANO elnökét, akit adócsalással vádolnak, és Sobotka szerint a gyanút mindeddig nem tudta eloszlatni. A tervezett csütörtöki időpontban azonban Sobotka nem nyújtotta be lemondását,

Milos Zeman cseh államfő pedig egy késő esti tévéinterjúban úgy vélekedett, hogy a jelenlegi hárompárti kormánynak az októberre kiírt választásokig hivatalában kellene maradnia, s egyedül Bohuslav Sobotka miniszterelnöknek kellene távoznia a kormányból. Újabb lépését, a lemondástól történő visszalépést

Sobotka pénteken azzal magyarázta, hogy Milos Zeman államfő alkotmányértelmezése a kormányfő lemondásával kapcsolatban eltér az eddigi szokásoktól, s ez nem kínál megoldást a kormányválság okára, amelyet ő Andrej Babis botrányaiban lát. A kormányfő azt is Babis szemére vetette, hogy politikai és gazdasági érdekei szerint befolyásolja a tulajdonában lévő médiumokat. A jobboldali ellenzéki pártok ebben a témában rendkívüli képviselőházi ülést kezdeményeztek, amelyet Jan Hamácek, az alsóház szociáldemokrata elnöke május 10-re már össze is hívott.

Ezt megelőzően tárgyal a kormánykoalíciós tanács, amelyet Bohuslav Sobotka szociáldemokrata pártelnök, kormányfő hívott össze. Andrej Babis közölte: Bohuslav Sobotka lépését nem kívánja kommentálni, nem fog lemondani, a döntést az államfőre bízza. A cseh miniszterelnök szerint lemondása a kormány egészének lemondását jelenti. Zeman elnök azonban jogi szakértőkre hivatkozva azt állítja, hogy a lemondás csak a kormányfőre vonatkozik, a miniszterekre nem. A cseh korona árfolyama az újabb politikai fordulatra nem reagált, a nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért péntek délelőtt 26,8 koronát adtak.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza