DK: ne adjanak menedékjogot Nikola Gruevszkinek!

...kontra - 2018-11-14

- A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólította fel a kormányt, hogy semmiképpen ne adjon menedékjogot Nikola Gruevszkinek, a hazájában körözött volt macedón miniszterelnöknek.

A DK frakciószóvivője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján több kérdést is megfogalmazott a témában. Gréczy Zsolt közölte: a DK tudni szeretné, hogy hogyan jutott be a volt kormányfő Magyarországra és hogy utazott Budapestre, miközben nincs útlevele. Valóban Orbán Viktor magyar miniszterelnök házában bujkál-e a volt macedón kormányfő - utalt a politikus kérdésével egy, a macedón médiában megjelent hírre.

Hogyan jutott túl a tranzitzónán Nikola Gruevszki, miközben egy biztonságos harmadik országból indult, ráadásul egy biztonságos harmadik országon keresztül érkezett - sorolta kérdéseit a frakciószóvivő. Végül arra is kíváncsi volt, hogy Orbán Viktor ígért-e védelmet Nikola Gruevszkinek, illetve segítette-e bármilyen módon a szökését. Nikola Gruevszki 2006. és 2016. között volt Macedónia miniszterelnöke, ahol a héten elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. Az ex-kormányfő kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.