Farkas Flórián nem tudja elfogadni, hogy más elnökjelölt is van..

...kontra - 2007-03-14

Kozák Jánost, a Lungo Drom színeiben mandátumot szerzett képviselőt választotta elnöknek az Országos Cigány Önkormányzat közgyűlése keddi alakuló ülésén a BM Duna-palotában; a jelöltet az MCF-frakciója javasolta az önkormányzat vezetőjének, miközben a Lungo Drom kivonult az ülésről.

Kozák Jánosnak dr. Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke adja át a mandátumát
Kozák Jánosnak dr. Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke adja át a mandátumát

Miután a korelnök, Drágos József berekesztette az alakuló ülést, a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) tovább folytatta azt, és 27 képviselőjük egyhangú szavazással elnöknek választotta Kozák Jánost.

 

Az új OCÖ-elnök első beszédében széles társadalmi összefogást hirdetett, és kijelentette, hogy számít a kormány és a Lungo Drom támogatására is.

 

Kolompár Orbán leköszönt elnök az alakuló közgyűlésen mondott beszédében úgy fogalmazott: Farkas Flórián azért hagyta el a termet, mert nem tudta elfogadni, hogy rajta kívül más elnökjelölt is van.

 

A botrány azért tört ki az alakuló ülésen, mert az MCF frakciója a Lungo Drom képviselőjét, Kozák Jánost jelölte elnöknek Farkas Flóriánnal szemben, majd erőszakkal, kiabálások kíséretében átültették a jelöltet soraikba.

 

Az MCF és a Lungo Drom sorai között sorfalat állva több olyan ember megjelent, akik az MCF szimpatizánsai voltak, és megakadályozták a Lungo Drom politikusait abban, hogy a képviselőt visszarángassák a saját soraik közé.

 

Az alakuló ülést megelőzően Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke adta át a megbízóleveleket a március 4-én megválasztott képviselőknek.

 

Az országi kisebbségi választásokon az 53 tagú közgyűlésben a Lungo Drom 28, míg az MCF 25 mandátumot szerzett. Így az volt várható, hogy a többség Farkas Flóriánt választja majd OCÖ-elnöknek.