Fideszes "nem" a gyülekezési törvény szigorítására

...kontra - 2007-03-22

A Fidesz továbbra is úgy véli, hogy nincs szükség a gyülekezési jog szigorítására, valamint idő és térbeli korlátozására - jelentette ki Balsai István fideszes képviselő szerdán azzal kapcsolatban, hogy a kormány ötpárti egyeztetést kezdeményezett a gyülekezési törvény módosítására.

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter a mai kormányszóvivői tájékoztatón arról számolt be, hogy a jövő héten ötpárti egyeztetés kezdődik a gyülekezési törvényről.

 

A tárcavezető tájékoztatása szerint a jogszabály szabályozná a békés rendezvényeket, ahol a résztvevők nem takarhatják el az arcukat, és kitérne a spontán gyülekezésekre is, amelyek esetében szintén bevezetnék a bejelentési kötelezettséget.

 

"Mi úgy látjuk, hogy egy közel húsz évvel ezelőtt alkotmányba foglalt és a legalapvetőbb szabadságjogok egyikét szabályozó gyülekezési jog semmiféle szigorítása, korlátok közé szorítása, időbeli és térbeli megrendszabályozására nincsen szükség" - nyilatkozta Balsai István, fideszes képviselő szerdán újságíróknak a miniszter bejelentésével kapcsolatban.

 

Utalva a kormányszóvivői tájékoztatón elhangzottakra azt mondta: nem értik miért kellene a gyülekezési jog és a gyülekezési jog eljárási szabályaiban közegészségügyi, népegészségügyi és egyéb dolgokat szabályozni.

 

"Semmiféle környezetvédelmi, közegészségügyi vagy zajvédelmi probléma nem lehet, hiszen ezek a gyülekezési jog gyakorlása esetén is törvényben szabályozott kérdések - tette hozzá.

 

A fideszes képviselő világossá tette azt is, pártja a kérdésben folytatott minden érdemi egyeztetés előfeltételének tekinti a hatóságok részéről szeptember-október folyamán elkövetett atrocitások kivizsgálását.

 

Ezzel kapcsolatban megjegyezte: több mint 30 rendőr ellen folyik eljárás, ám egyetlen esetben sem neveztek még meg gyanúsítottat, és nem haladt előre a Révész Máriusz megverése ügyében folytatott nyomozás sem.

 

"Ettől függetlenül természetesen mint fontos kérdés a Fideszt is érdekli és érinti ez a kérdés, tehát az egyeztetésre el fogunk menni" - mondta a politikus, aki jelezte: elvárják a kormánytól, hogy a törvénymódosítással kapcsolatos elgondolásait a Fidesz számára "minél gyorsabban" megküldje.

 

A Fidesz az egyeztetésen ugyanakkor választ vár a minisztertől arra a kérdésre, hol tartanak azok az eljárások, amelyek "a nagyon durva és nagyon sok ember egészségkárosodását érintő" ügyekben rendőrök ellen folynak - közölte a képviselő.

 

Balsai szerint az igazságügyi miniszternek arra is választ kell adnia, miért kormányrendeletben szabályozzák a passzív ellenállást a tüntetéseken a rendőrséggel szemben.

 

fidesz.hu