Koronavírus - Elhunyt egy beteg, 194 az új fertőzöttek száma

...kontra - 2021-09-01

Egy beteg meghalt és újabb 194 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán, kiemelve: eddig 5 772 010 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 509 130-an már a második adag vakcinát is megkapták, 322 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

A kormányzati portálon azt írták: 812 531-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 30 059-re, a gyógyultaké 777 646-ra emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 4826. Kórházban 132 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 1437-en vannak, a mintavételek száma 6 584 218-re nőtt.

Mint írták, a delta vírusmutáns több európai országban és már Magyarországon is terjed, és a beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben. Ezért azt kérik, hogy aki még nem oltatta be magát, jelentkezzen háziorvosánál vagy regisztráljon és foglaljon időpontot az interneten.

A tanévkezdés apropóján hangsúlyozták: a kormány célja, hogy az iskolák továbbra is zavartalanul, jelenléti oktatásban működjenek, mert a munkába járó szülőknek és a gyermekeknek is ez a legjobb. Továbbra is az oltást javasolják, mind a diákok, mind a pedagógusok védelme érdekében - fűzték hozzá.

A diákok és a pedagógusok átoltottságának köszönhetően - folytatták - az idei iskolakezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti, amikor még nem volt vakcina és csak korlátozásokkal lehetett védekezni a vírus ellen.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az iskolai oltásokat szeptember 2-án és 3-án is folytatják az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával. Az első oltás beadása után 3 héttel kerül sor a második oltásra ugyanabban az iskolában, ahol az első oltást beadták.

Ugyancsak az oltás felvételére kérik a még beoltatlan egyetemi hallgatókat és oktatókat is - tették hozzá.

A közlés szerint a delta vírusmutáns terjedése a még be nem oltottakat veszélyezteti a leginkább. Őket arra kérik, hogy regisztráljanak oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, és a regisztrációt követő pár napon belül már időpontot is tudnak foglalni.

Ugyanakkor a harmadik oltásra is lehet időpontot foglalni az interneten, illetve az oltás a háziorvostól is kérhető. Az időseknek, krónikus és legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás - ismertették.