Koronavírus - Meghalt 89 beteg, 1370-nel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

...kontra - 2021-01-30

Meghalt 89, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1370 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton.

A kormányzati portálon azt írták: 366 279-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 12 463-ra emelkedett, a gyógyultak száma 259 555.

Az aktív fertőzöttek száma 94 261-re csökkent. Kórházban 3582 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 264-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 20 147-en vannak, a mintavételek száma 3 138 146-ra nőtt.

Eddig 198 282 embert oltottak be, közülük 49 606-an már a második oltást is megkapták.

Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárult. Csütörtöktől vasárnapig az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények lakóinak és dolgozóinak kampányszerű oltása tart, majd a védőoltásra regisztrált legidősebbek következnek jövő héten, őket a háziorvos fogja keresni - tudatták.

Kiss Csaba háziorvos (k) beszélget egy lakóval az első oltás után tapasztalt tünetekről mielőtt beoltja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagjával a nyíregyházi Szivárvány Idő

A védőoltás ingyenes és önkéntes, így mindenképpen érdemes regisztrálni - írták, hozzátéve: már mintegy kétmillióan regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. Az oltási munkacsoport felkészült a tömeges oltásokra is, ha érkezik elég vakcina - emelték ki.

Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben, különböző gyártóknál (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac). Két gyártótól eddig 201 ezer ember oltására elég vakcina érkezett Magyarországra.

Közölték: mivel Európában nincs elég oltóanyag, minden biztonságos és hatékony vakcina beszerzésére szükség van, hogy mielőbb elkezdődhessen a lakosság tömeges oltása. Magyarország ezért egymillió embernek elegendő Szputnyik V vakcina beszerzéséről állapodott meg Oroszországgal; az oltóanyag három ütemben érkezik majd meg.