Kuncze: Orbán Viktor fut a pénze után

...kontra - 2007-03-13

Orbán Viktor érzi, hogy korábbi népszavazási kezdeményezése megbukott és most kísérletet tesz arra, hogy alkalmatlan eszközökkel megpróbálja fontossá tenni népszavazási kezdeményezéseit - reagált Kuncze Gábor (SZDSZ), a Fidesz elnökének hétfői sajtótájékoztatójára.

 "Orbán Viktor fut a pénze után" -tette hozzá az SZDSZ elnöke.

Idén elvileg nem lehet népszavazást tartani a vizitdíj kérdéséről, ez ugyanis már szerepel az idei költségvetésben és a büdzsét érintő kérdésekben tiltott a referendum. A Fidesz azonban úgy gondolja, hogy mivel még nincs jövő évi költségvetés és az azt követő évekre vonatkozó büdzsé sem, a vizitdíj kérdését a következő évekre vonatkoztatva már népszavazásra lehet tűzni.

 

Kuncze Gábor szerint azonban ekkor az Alkotmánynak az a passzusa nem érvényesül, amely szerint költségvetési kérdésről nem lehet népszavazást tartani, hiszen "jövőre is, öt év és 10 év múlva is lesz költségvetés".

A liberális politikus szerint egyre élesebben kezd kibontakozni az a vita, amelyben az egyik oldalon érdemi változtatásokat, jobb színvonalú szolgáltatásokat akar, míg a másik oldal csak a populizmus és demagógiai állandóság mellett áll.

Forrás:szdsz