Macron: Franciaországnak nem érdeke, hogy befagyjanak a német koalíciós tárgyalások

...kontra - 2017-11-20

Aggodalmának adott hangot hétfőn Emmanuel Macron francia államfő afelett, hogy kudarcba fulladtak az egyeztetések a pártok színei alapján csak Jamaica-koalíciónak nevezett kormányzati együttműködésről Németországban. A francia elnöki hivatal közölte, szeretné, ha Németország "szilárd és erős" partnere maradna Párizsnak.

"Nem érdekünk, hogy befagyjanak (a tárgyalások) (...) Ezért nekünk muszáj továbblépni" - mondta a francia köztársasági elnök, mielőtt hivatalában fogadta Bernard Accoyer-t, a jobbközép Köztársaságiak nemzetgyűlési frakcióvezetőjét. A nap folyamán a francia elnök valamennyi francia parlamenti párt vezetőjével konzultál az európai reformterveiről.

"Beszéltem a kancellárral tegnap késő este" - jelezte Emmanuel Macron. "(Christian) Lindner (a német Szabad Demokrata Párt, FDP elnöke) nyilatkozatai elég kemények, megvan a kudarcnak a valódi kockázata" - tette hozzá a francia elnök.

"Azt szeretnénk Németország és Európa számára is, ha a legfőbb partnerünk szilárd és erős maradna ahhoz, hogy együtt haladjunk előre" - közölte a francia elnöki hivatal.

"Ez a helyzet Franciaország számára még inkább megerősítette annak szükségességét, hogy javaslatokkal kell szolgálni, és kezdeményezéseket kell tenni, dolgozni egy olyan ambiciózus európai projekten, amelyet német partnerünkkel fogunk megvalósítani" - tette hozzá az elnöki forrás. Az Élysée-palota jelezte, hogy "egyelőre folytatják az együttműködést a német hatóságokkal, miután a kormány a helyén van".

Christian Lindner, az FDP elnöke hétfőre virradóra - miután pártja bejelentette, hogy kivonult a tárgyalásokról - a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy "jobb nem kormányozni, mint rosszul kormányozni". Hozzátette, hogy a hetekig tartó megbeszéléseken "nem sikerült megtalálni a közös alapot" Németország modernizációja érdekében, és nem sikerült megteremteni a bizalmat a pártok között.