Porosenko megköszönte az EU-államok vezetőinek az Oroszországgal szembeni szankciók meghosszabbítását

...kontra - 2018-06-29

Petro Porosenko ukrán elnök megköszönte pénteken az európai uniós tagállamok vezetőinek, hogy meghosszabbították az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciókat.

Külön köszönetet mondott Angela Merkel német kancellárnak és Emmanuel Macron francia államfőnek azért, hogy "objektíven értékelték a helyzetet a megszállt Donyec-medencében és elismerték a Kreml egyértelmű felelősségét a minszki megállapodások durva megsértésében".

"Még nagyobb ára lesz az agressziónak, ha Oroszország tovább folytatja a minszki folyamat aláaknázását, és nem hajlandó tudomást venni kötelezettségeiről" - hangoztatta az ukrán elnök.

Az európai uniós tagországok állam- illetve kormányfőinek csütörtökön kezdődött brüsszeli kétnapos csúcsértekezletén péntekre virradóra született a döntés, hogy újabb hat hónnappal meghosszabbítják az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedéseket.

Az Európai Unió 2014. júliusában döntött az ukrajnai konfliktussal összefüggésben arról, hogy szankciókat vezet be Oroszország ellen. Az intézkedések értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt kettős rendeltetésű termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia exportját Oroszországba.

Az egységes uniós álláspont szerint Moszkva a nemzetközi jogot megsértve önkényesen csatolta el a Krím félszigetet Ukrajnától, és illegális szakadár erőket támogat az ország keleti részében.