Szimbiózisban az antiszemitákkal:egy a tábor, egy a zászló - egy a vezér, egy a sajtó

...kontra - 2007-03-07

Visszafogottan és precízen fogalmazott Gyurcsány Ferenc, amikor azt állította, hogy a Fidesz érdekközösségben áll a hazai szélsőjobboldali, antiszemita erőkkel. A Fidesz frakcióvezetőjének tegnapi műbalhéja - hogy a miniszterelnök nevezze meg, kiket tart antiszemitának a Fidesz frakciójából - arcátlan, amorális, képmutató akció volt.

A kérdés nem az, hogy X vagy Y antiszemita-e a legnagyobb ellenzéki pártban, hanem az, hogy mi a Fidesz politikája a hazai antiszemitákkal, a hazai szélsőjobbal kapcsolatban.

 

A legnagyobb ellenzéki pártot abban szokták elmarasztalni, hogy nem határolódik el a szélsőjobbtól. Ennél valójában régóta sokkal többről van szó: ezt a magatartást a szélsőjobbal való kollaborációnak hívják. Mind a politika szimbolikus terében, mind pedig a parlamenti és önkormányzati politika mindennapi gyakorlatában számtalan példa bizonyítja ezt az állítást.

 

Vitathatatlan, egyben védhetetlen, hogy számítanak az antiszemiták, rasszisták szavazataira, és lelki, kulturális közösséget is vállalnak velük. Egy a tábor, egy a zászló, egy a vezér, egy a sajtó.

 

A Fidesz szégyenteljes szimbiózisban él egy szélsőjobboldali, antiszemita politikai szubkultúrával. Az európai jobbközép pártok elsöprő többségének gyakorlatával ellentétben nem a szélsőjobbtól való elvi távolságtartás, hanem az azzal való sunyi összjáték útját választják.

 Gusztos Péter közleménye

 

 Kiadó: Szabad Demokraták Szövetsége

OS