Ukrán elnökválasztás - A kiesett jelöltek Porosenkót nem támogatják, Zelenszkijt illetően többen kivárnak

...kontra - 2019-04-04

Az ukrán elnökválasztás több kiesett jelöltje nyilatkozott úgy, hogy Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt biztosan nem támogatja majd a második fordulóban, Volodimir Zelenszkij esetében viszont nem mondták ezt határozottan.

Anatolij Hricenko volt védelmi miniszter, aki a múlt vasárnap tartott első fordulóban a nem hivatalos végeredmény szerint az ötödik helyen végzett 6,91 százalékkal, csütörtökön határozottan kijelentette, hogy nem fog Porosenkóra szavazni az árpilis 21-i második fordulóban. "Ami Zelenszkijt illeti, kimondom egyenesen: még nem tudok tanácsot adni, még magam sem döntöttem el. Mérlegelem az esélyeket, és ezzel egy időben a kockázatokat az országra nézve, még nem kaptam elég információt" - fejtette ki, az ígérve, hogy egy hét múlva választ ad.

Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje, aki végül 13,4 százalékkal végzett a harmadik helyen minapi kijevi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy jó szívvel egyik jelölt támogatására sem buzdítaná híveit, mert szerinte egyik sem képes lezárni az ország keleti részében dúló háborút, és felszámolni a szegénységet.

Musztafa Najem ismert újságíróból lett képviselő, aki a kampány idején lépett ki a Porosenko mögötti parlamenti frakcióból, már a vasárnapi választás éjjelén azt a hírt terjesztette el, hogy Timosenko már akkor tárgyalásokat kezdett a háttérben Zelenszkijékkel egy majdani szövetségről az őszi parlamenti választásokra. Állítólag a terv szerint a Haza párt koalícióra lépne Zelenszkij Nép Szolgája (Szluha Narodu) elnevezésű pártjával, és Timosenko lenne a kormányfőjelöltjük. Zelenszkij kampánystábjánál viszont határozottan cáfolták, hogy bármiféle tárgyalást folytatnának Timosenkóékkal. Ugyanakkor Timosenko, mint minden más kiesett jelölt már az őszi parlamenti választásokra mozgósítja híveit.

Ihor Szmesko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) volt főnöke - aki 6,04 százalékkal hatodik helyen végzett - szerdán Hricenkóhoz hasonlóan határozottan leszögezte, hogy Porosenkót semmi esetre sem támogatja a második fordulóban. Véleménye szerint a hivatalban lévő elnök nem váltotta be ukránok millióinak hozzá fűzött reményeit, és "megbecstelenítette a Majdan eszméit". Zelenszkijről azt mondta: úgy ismeri őt, mint tehetséges színészt. "A tehetségéért emberileg szimpátiát érzek iránta. Politikusként, államférfiként, az államszervek irányítójának szakértőjeként Zelenszkijt nem ismerem. Ezért ismét arra a régi jó angol demokratikus választási szabályra emlékeztetek: előbb szavazz a szívedre és az eszedre hallgatva, de a választás döntő szakaszában a körülményekhez igazodva, a legkevésbé rosszra hazád és családod szempontjából" - tanácsolta Szmesko.

Szerhij Taruta oligarcha, volt Donyeck megyei kormányzó - aki az első forduló előtt az utolsó napokban Timosenko mellé állt, de a jelöltségtől már nem léphetett vissza, így szerzett 0,1 százalék szavazatot - a második forduló után kijelentette: mindent elkövet, hogy Porosenko elveszítse az elnökválasztást és Zelenszkijre fog szavazni.