Venezuelai válság - A Kreml Madurót tekinti törvényes elnöknek

...kontra - 2019-01-24

- Oroszország Nicolás Madurót tekinti Venezuela törvényes elnökének és óva int minden országot attól, hogy beavatkozzanak a dél-amerikai köztársaság belügyeibe - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön Moszkvában.

"A legfelső hatalom elbitorlásának kísérletét Venezuelában úgy ítéljük meg, mint ami ellenkezik a nemzetközi jog alapjaival és rombolja azokat" - hangoztatta.

Mint mondta, Moszkva a legnagyobb figyelemmel követi a venezuelai eseményeket, és aggályokat ébresztenek benne azok a kijelentések, amelyek nem zárják ki a venezuelai belügyekbe történő külső beavatkozást. Hangsúlyozta, hogy Oroszország ezt megengedhetetlennek, az erőszakos fellépés követelését pedig megengedhetetlennek tartja.

Nicolás "Maduro Venezuela legitim államfője" - mondta Peszkov.

Beszámolója szerint Caracas egyelőre nem fordult segítségért Moszkvához, és a venezuelai helyzettel kapcsolatban orosz-amerikai kapcsolatfelvétel sem történt. Kitért arra, hogy a latin-amerikai országban egy sor orosz cég jelen van, és decemberben Vlagyimir Putyin elnök a kapcsolatok további bővítéséről tárgyalt Maduróval az orosz fővárosban.

"Ezért természetesen érdekeltek vagyunk a Venezuelával fennálló jó viszonyunk megőrzésében és tökéletesítésében" - hangozatta Peszkov.

Nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy Oroszország milyen támogatást nyújthat Venezuelának, ha amerikai olajembargót hirdetnek meg ellene, mint ahogy arra sem, hogy mennyi hitelt nyújtott Moszkva Caracasnak.

Az orosz külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben azzal vádolta meg Washingtont, hogy Caracas ellen tett lépéseivel és bejelentéseivel "totálisan semmibe veszi a nemzetközi jog normáit". Állásfoglalása szerint az Egyesült Államok arra törekszik, hogy eljátssza "a népek sorsa önjelölt eldöntőjének szerepét", és Venezuelában megvalósítsa "a számára nem kívánatos kormányok leváltásának kipróbált forgatókönyvét".

A dokumentum szerzői úgy látják, hogy a kettős hatalom létrehozása káoszhoz és az állam lerombolásához vezet Venezuelában. Az orosz külügyminisztérium határozottan elítélte azokat, akik "a polgárháború véres szakadékába" taszítják a venezuelai társadalmat.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a Mezsdunarodnaja Zsizny című folyóiratban csütörtökön megjelent interjújában arra figyelmeztetett, hogy katasztrofális forgatókönyv lenne az amerikai katonai beavatkozás Venezuelában. Mint mondta, Moszkva óva inti Washingtont ettől a lépéstől.

"A baráti Venezuelát, stratégiai partnerünket támogattuk és támogatni fogjuk. Mellé álunk a szuverenitás védelmében, a belügyekbe való be nem avatkozás védelmében" - hangoztatta a vezető diplomata, azt is hangoztatva, hogy Moszkva nem szándékozik leépíteni a Venezuelával való együttműködését.

Csütörtökre virradóra Marija Zaharova külügyi szóvivő Facebook-bejegyzésében azt írta, "a venezuelai események példáján jól látszik, hogy a haladó nyugati közösség ténylegesen hogyan viszonyul a nemzetközi joghoz, a szuverenitáshoz és a más országok belső ügyeibe való be nem avatkozáshoz, kézi vezérléssel cserélve le ott a hatalmat".