Viorica Dancila miniszterelnök üdvözölte Iohannis "együttműködési készségét

...kontra - 2018-12-18

Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök kedden az államfőhöz intézett nyílt levélben üdvözölte Iohannis "együttműködési készségét". Felhívta a figyelmét arra, hogy a kormányülések napirendje elérhető az interneten, ugyanakkor megígérte, hogy külön szólni is fog Iohannisnak, ha majd olyan jogszabály kerül napirendre, amelynek megvitatásán az alkotmány szerint az államfő is részt vehet.

A kormányfő arról biztosította Iohannist, hogy a maga részéről tiszteletben tartja az állam intézményei közti jóhiszemű együttműködés elvét, és a hatásköri korlátokat, amelyeket az alkotmány megszab a miniszterelnök és az államfő számára.

A PSD vezetői szerint az amnesztiára az úgynevezett "párhuzamos állam" (a titkosszolgálatok és ügyészségek összefonódásán alapuló állítólagos háttérhatalom) nyomására hozott igazságtalan ítéletek jóvátétele érdekében van szükség. A jobbközép ellenzék szerint a kormány a korrupcióváddal másodszor is bíróság elé állított Liviu Dragnea PSD-elnök "ügyvédi irodájaként" működik, a közkegyelmi rendelettel pedig valójában a korrupt politikusokat akarja megmenteni a börtöntől.