Zichy Mihály Harcdöntő párbaj című festménye kelt el a legmagasabb áron a BÁV árverésén

...kontra - 2019-05-18

- Zichy Mihály Harcdöntő párbaj című festménye kelt el a legmagasabb áron a BÁV 74. Művészeti aukcióján, amelyen a festmények mellett ékszerekre és ezüst tárgyakra is licitálhattak az érdeklődők.

Az 587 tételt felvonultató kétnapos aukció legmagasabb áron elkelt tétele volt Zichy Mihály Harcdöntő párbajcímű expresszív remekműve, amely 31 millió 200 ezer forintért talált új gazdára. A második helyre Mednyánszky László Dunajeci tája került 30 millió forintos leütéssel, a harmadik pedig Szinyei Merse Pál Faun III. című előtanulmánya lett, amely 28 millió 800 ezer forintért cserélt gazdát.

Mint írják, a műtárgyanyag szenzációját a szecessziós Zsolnay-kerámiák adták, amelyek közül egy rendkívül ritka virágtartó díszedény 14 millió 400 ezer forintért, egy tulipános díszkaspó pedig 6 millió 600 ezer forintért kelt el.

Az ékszer- és ezüst nap legnépszerűbb tételei a nagy értékű brilles befektetési ékszerek voltak. A legmagasabb eladási árat, 5 millió 500 ezer forintot egy 14 karátnyi briliánssal és 4 karátnyi smaragddal ékített arany karkötő érte el. A második helyen végzett 5 millió 400 ezer forintos leütéssel a fuksziacsokrot formázó, 21 karátnyi briliánst, 8 karátnyi smaragdot és 10 karátnyi rubintot tartalmazó melltű. A harmadik helyet pedig a 3,7 karátnyi briliánssal ékített fehérarany nyakék szerezte meg, amely 3 millió 600 ezer forintért cserélt gazdát. Az ezüst műtárgyak közül a magyar art deco doboz 4 millió forintért került új gyűjteménybe, míg a 20. századi ezüst asztali szökőkútért 2 millió 600 ezer forintot fizettek.

Mint írják, az online közvetítéssel összekötött, kétnapos aukción a korábbinál nagyobb arányban képviseltették magukat a fiatalabb generáció tagjai és a külföldi vásárlók.

A közlemény idézi Zakariás Fruzsinát, a BÁV vezérigazgatóját, aki elmondta, hogy bár az eladott festmények összértéke négyszerese volt az ékszerekének, mégis számukra nagy jelentőséggel bír ez utóbbi szegmens, mivel az ékszer egyfajta belépőt is jelent a műgyűjtés világába. "Azt tapasztaljuk, hogy sokan azok közül, akik az aukcióinkon először ékszer- vagy óravásárlóként jelentek meg, idővel festményt és műtárgyat is vesznek. További érdekesség, hogy míg a műgyűjtés alapvetően a férfiak terepe, hiszen a mostani aukción is 70 százalékban ők voltak a vásárlóink, addig az ékszereknél már 50 százalékos arányban képviseltetik magukat a nők, akik egyre inkább saját maguk veszik meg a számukra kedves tételeket" - emelte ki a vezérigazgató.