Feljelentést tesz a Párbeszéd a gödi Samsung-gyár hulladékgazdálkodásával kapcsolatban

Környezetvédelem - 2023-11-07

A Párbeszéd-Zöldek szerint a gödi Samsung-gyárral kapcsolatban felmerül a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének gyanúja, ennek kivizsgálását kérik a legfőbb ügyésztől - jelentette be az ellenzéki párt uniós tanácsadója kedden, online sajtótájékoztatón.

Jávor Benedek felidézte, hogy a Samsung SDI gödi akkumulátorgyárának környezetvédelmi felülvizsgálatához október 18-ig lehetett benyújtani véleményeket. A Párbeszéd-Zöldek benyújtotta álláspontját a felülvizsgálati dokumentációról, ebben azt írták, a gyár működése az elmúlt években "gyakorlatilag folyamatosan jogszerűtlen volt", és a továbbiakban sem biztosítható, hogy a környezeti határértékek betartásával képes lesz működni - mondta az ellenzéki politikus.

Ezért a Párbeszéd-Zöldek már korábban felszólította a hatóságot, vonja vissza a gyár működési engedélyét - emlékeztetett Jávor Benedek. Hozzáfűzte: a Samsung SDI a beérkezett véleményekre a hétvégén közzétette válaszait, ezek azonban - az ellenzéki párt szerint - nem adnak választ például a levegőtisztasággal, a zajterheléssel, a vízhasználattal kapcsolatos kérdésekre. Ezért a Párbeszéd továbbra is úgy gondolja, hogy nem biztosítható az üzem jogszerű működése - jegyezte meg.

Kitért arra is: a Samsung SDI a válaszaiban "nem tudta tisztázni", mi történik hulladékának egy részével. Negyvenezer tonna, részben veszélyes hulladékról van szó, ami "nyomtalanul eltűnik" - jelentette ki Jávor Benedek.

Közölte, a visszaélés a hulladékgazdálkodás rendjével a büntető törvénykönyvbe ütköző cselekmény, ezért a Párbeszéd-Zöldek feljelentéssel fordul a legfőbb ügyészhez. Azt várják tőle, "járjon utána, pontosan mi történik ezzel a statisztikákban eltűnő negyvenezer tonna hulladékkal", és amennyiben szabálytalanságok vannak, lépjen fel a jogszerűség kikényszerítéséért - hangsúlyozta az ellenzéki politikus.