Időjárás-jelentés

Közérdekű - 2017-08-02

Az ország legnagyobb részén folytatódik a derült vagy legfeljebb gyengén felhős, csapadékmentes idő. Ugyanakkor csütörtökön délután, kora este főként az északnyugati tájak fölött a többórás napsütés mellett erősebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és ott néhol futó zápor, esetleg egy-egy Ausztria felől besodródó zivatar is elképzelhető. Többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, csak esetleges zivatar környékén lehet átmeneti szélerősödés.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 24 fok között várható, az Északi-középhegységben lehet a legenyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 34 és 39 fok között várható.

Kutyák a Pécs-Hird közelében kialakított kutyastrandon 2017. augusztus 2-án. MTI Fotó: Sóki Tamás

A kontinens időjárását továbbra is kettősség jellemzi. Amíg a déli, délkeleti és keleti területek fölött egy markáns anticiklon hatására döntően napos, meleg, csapadékmentes az idő, addig Nyugat-, Északnyugat- és Észak-Európa fölött ciklonok és a hozzájuk tartozó frontok vonulnak nyugatról északkelet felé. Emiatt ott felhősebb, több helyen csapadékosabb az időjárás. A frontok ugyanakkor már Közép-Európa fölé is csak jelentősen legyengülve jutnak el, majd a térségben fel is oszlanak. Nagyjából a Lisszabon-Pamplona-Marseille-Genf-Berlin-Vilnius vonaltól délkeletre emelkedik 30 fok fölé a csúcshőmérséklet, Európa legmelegebb vidékei pedig jelenleg az Appennini-félsziget belső területei és Szardínia egy része, ahol 40, 42 fokot is mérnek a délutáni órákban. Csütörtök estig a Kárpát-medence időjárásában nem várható lényeges változás, marad a hőség.