Megjelent a gázár- és távfűtés támogatási kormányrendelet

Közérdekű - 2006-07-04

A szociálisan rászoruló családok ez év végéig történő gázár- és távfűtés támogatásáról tett közzé rendeletet a kormány a legújabb Magyar Közlönyben. A támogatás ez év végéig jár, aki a távfűtéshez eddig is kapott támogatást, annak nem kell azt újra kérnie.

Lejjebb kell csavarni?

A vezetékes gáz támogatása augusztus 1-jétől, míg a távfűtés támogatása október 1-jétől jár az év végéig. Gázár-támogatásra a fogyatékos támogatásban részesülők, a magasabb összegű családi pótlékot kapók, valamint a nagycsaládosok jogosultak. Nekik is meg kell felelniük két további követelménynek: az egyik az éves gázfogyasztáshoz, a másik pedig az egy főre jutó jövedelemhez kötött.

 

Az éves gázfogyasztásnak 51-170 ezer MJ (megajoul) közé kell esnie, ami 1500 és 5000 köbmétert jelent. Ami pedig az egy főre jutó havi jövedelmet illeti, az nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj dupláját, azaz 51.600 forintot, az egyszemélyes háztartásban pedig a háromszorosát, vagyis 77.400 forintot. Távhő-támogatásra ugyanez a csoport jogosult, kiegészülve a nyugdíjasokkal.      A jövedelmi korlátok is azonosak. Mindkét támogatást az életvitelszerű lakóhely önkormányzatának jegyzőjétől kell kérni, október 31-ig. Aki igyekszik és a gázár-támogatási kérelmet augusztus 15-ig benyújtja, annak - visszamenőleg - augusztus 1-től jár a támogatás. A távhő-szolgáltatási támogatást pedig augusztus 31-ig kell benyújtani ahhoz, hogy az október 1-jétől járjon.       A támogatás végső határideje azonban ez év utolsó napja. (Csak egyféle - vagy gázár-, vagy távhő - támogatás jár egy családnak és azt is csak egy családtag veheti igénybe.) A kérelemhez mellékelni kell nyugdíjas szelvényt, a fogyatékos ellátást, illetve a családi pótlék folyósítását igazoló iratot, valamint az előző havi jövedelemre vonatkozó adatokat igazoló iratot.      A kérelemhez csatolni kell még az előző havi gáz- vagy pedig távhő számlát. Évi 1500 köbméter gázfogyasztás alatt nem jár támogatás, 1500 és 3000 köbméter között a támogatás köbméterenként 16 forint, míg 3000 és 5000 köbméter közé eső éves fogyasztásnál a támogatás köbméterenként 24,30 forint.      A távhő támogatása egységesen havi 2.500 forint. A gázszolgáltató a havi számlában már érvényesíti a támogatást, vagyis annyival kevesebbet kell fizetni.

(MTI)