Időjárás-jelentés

Közérdekű - 2023-01-21

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

Skandináviában, Nyugat-Európában, valamint kontinensünk keleti tájain anticiklonális hatások érvényesülnek. Arrafelé csak kevés helyen fordul elő csapadék: délen a lokálisan kialakuló konvektív rendszerekből, az anticiklon peremterületein pedig a közelben húzódó frontok felhőzetéből
A drónnal készített felvételen egy autó halad a behavazott erdőben Salgótarján Salgóbánya városrésze közelében 2023. január 21-én. MTI/Komka Péter

Ezzel szemben az Adriai-tenger térségében és Közép-Európában többközéppontú ciklonrendszer figyelhető meg, amely a Földközi-tenger középső részén, a Balkán-félsziget és a Kárpát-medence tágabb környezetében is többfelé okoz csapadékos időt. Ennek formája délen eső, a Balkán-félsziget belső részein és ettől északabbra havas eső vagy havazás.

A legtöbb csapadék Dél-Olaszországban, Dél-Dalmáciában és a montenegrói hegyekben esik. Vasárnap estig a Kárpát-medencét dél felől egy mediterrán ciklon frontrendszere éri el, ezért többfelé várható vegyes halmazállapotú csapadék.

Várható időjárás vasárnap éjfélig:

Túlnyomóan borult lesz az ég, éjjel csak átmenetileg, vasárnap a Dunától keletre már nagyobb területen és határozottabban csökken a felhőzet. A hó-eső határa az időszak során egyre nyugatabbra tolódik: az Alföldön inkább eső, a Nyugat-Dunántúlon havazás lesz a jellemző; a középső, átmeneti zónában szombaton havas eső, vasárnap már eső várható. Emellett éjszaka északkeleten kis eséllyel átmeneti jelleggel ónos eső is előfordulhat, a Dél-Alföldön néhol zivatar kialakulása sem kizárt. Vasárnap késő délelőttől délkelet felől szűnik a csapadék.

Az északi, északkeleti szél élénk, a Nyugat-Dunántúlon időnként erős lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +2 fok között alakul, de a kevésbé felhős, hóval borított tájakon ennél pár fokkal hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap általában 5 és 10, a Nyugat-Dunántúlon 0, +4 fok között valószínű