Nébih: január végéig kell befizetni a felügyeleti díj második részletét

Közérdekű - 2018-01-29

Január 31-én lejár a múlt évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletének befizetési határideje - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A fizetési értesítő a Nébih bevallási felületén (portal.nebih.gov.hu/ügyfélprofil) érhető el. A felügyeleti díj második részletét a Nébih elkülönített fizetési számlájára kell utalni.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság az közölte: tavaly a Nébih-hez érkezett felügyeleti díj bevallások összege több mint 10 milliárd forint volt.

Ennek második részletét, azaz több mint 5 milliárd forintot kell most befizetniük az élelmiszerlánc szereplőinek január 31-ig.

A díjból befolyó összeget - az élelmiszerlánc-felügyeleti törvény alapján - kizárólag az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiában (ÉLBS) meghatározott célok elérésére lehet fordítani. Az összeg 10 százalékából kötelezően fejlesztéseket kell megvalósítani, ebből elsősorban korszerű vizsgálati eszközöket tudott a hatóság az elmúlt években beszerezni.

A fennmaradó összeg 60 százaléka a megyei kormányhivatalok bevétele a területi igazgatás működtetése érdekében, 40 százaléka pedig a Nébih működését, ellenőrzési, tudásmenedzsment feladatait támogatja.

Az országos főállatorvos évente beszámol a felügyeleti díj felhasználásáról az Országgyűlésnek - közölte a Nébih