Rendőrségi felhívás: A nagy hőséggel nő a balesetveszély is

Közérdekű - 2006-07-13

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban ismét egészségi kockázatokkal járó kánikula, 25 Celsius fokot meghaladó napi középhőmérséklet várható.

A szakemberek ismét felhívják a figyelmet arra, hogy a kánikulai meleg, tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolhatja az egészségi állapotot, az emberi szervezet működését, ami kihatással lehet a közlekedés biztonságára!

 

A rendkívüli hőségben lankad a figyelem, hamarabb jelentkeznek a fáradtság, kimerültség tünetei, fokozódik a türelmetlenség, az ingerültség.

 

Az utóbbi időben elszaporodó balesetek adatainak vizsgálata során megállapítható, hogy többségüknél az okok a fáradtságra, figyelmetlenségre, ezeken keresztül a hőségre vezethetők vissza. Ezek az események nagyobb odafigyeléssel, felkészültebb, körültekintőbb közlekedéssel elkerülhetők lennének.

 

A fáradtság jelei, az egyre sűrűsödő pislogás, a lebicsakló fej intő jel, meg kell állni, meg kell mozgatni a végtagokat, friss levegőt kell szívni, és ha szükséges, akárcsak fél órát is, érdemes pihenni, aludni. A túlmelegedő utastérben lelassulnak a reflexek, romlik a reakcióidő.

 

A tragédiák megelőzhetőek a komfortérzet javításával, a megfelelő hőmérséklet, klíma biztosításával, azonban a balesetmentes közlekedés legfontosabb feltétele a megfelelően kipihent járművezető.

 

A forró napokon gondoskodjunk megfelelő hőmérsékletű hűsítő, frissítő folyadékról, hiszen az ilyenkor tapasztalható nagyobb vízveszteség akár rosszullétet, keringési rendellenességet is okozhat.

 

A szakemberek arra figyelmeztetnek, aki teheti, a legmelegebb órákban, dél és három óra között ne menjen az utcára. Aki feladatai végzése miatt mégis erre kényszerül, fokozott figyelemmel, körültekintéssel és nem utolsó sorban a többi közlekedő felé irányuló nagyobb türelemmel vegyen részt a forgalomban.   

 

 

                                                              HAJDÚ – BIHAR MEGYEI ÉS DEBRECENI

   BALESETMEGELŐZÉSI BIZOTTSÁG