Rendőrségi felhívás: Védekezzünk a gépkocsifeltörések ellen!

Közérdekű - 2006-06-26

A Debreceni Rendőrkapitányság ez évben már többször is felhívta a figyelmét a gépjárműtulajdonosoknak, hogy ne legyenek óvatlanok, ne szolgáltassák ki magukat a gépkocsifeltörésekre szakosodott elkövetőknek azzal, hogy gépkocsijaikban (boxban, ülésen) jól látható helyen értékeket hagynak.

Rendszeres felhívásaink ellenére, még mindig nagy számban tapasztaljuk azt, hogy olyan sértettek tesznek a sérelmükre elkövetett ilyen jellegű cselekményekről bejelentést a rendőrségre – annak megtörténtét és észlelését követően – akik magukra, illetve gépkocsijukra - a tulajdonukban lévő, gépkocsiban hagyott - értékesítésre alkalmas tárgy szem előtt hagyásával hívták fel, az épp arra járó alkalmi „feltörő” figyelmét.

 

Ezen bűncselekmények felderítése igen nehézkes, mivel magát a bűncselekményt az erre specializálódott elkövető 1-2 másodperc alatt véghezviszi, így igen ritka, hogy annak szemtanúja akadna. Egyetlen lehetőség ezen cselekmények visszaszorítására a megelőzés.

Kérjük fogadják meg jó tanácsunkat, örök érvényű: Jobb félni, mint megijedni! Higgyék el, ha nincs szem előtt semmilyen érték, szinte biztos, hogy a gépkocsinkat visszatérésünk alkalmával sértetlenül fogjuk találni.

 

-         Ne hagyjanak – még a legrövidebb időre sem – a gépkocsi ülésén táskát! ( akkor sem, ha abban nincs semmilyen értéktárgy, vagy pénz akkor se)

-         Ne hagyjanak irattartót, mappát az ülésen, boxban! ( akkor sem ha az abban tárolt jegyzet, papír nem bír mások számára értékkel- ez kívülről nem látszik)

-         A gépkocsi boxában ne hagyják ott napszemüvegüket, mobiltelefonjukat!

-         Amennyiben kivehetős a rádiósmagnójuk, azt vegyék ki, illetve a magnó előlapját szereljék le! (Lehetőség szerint ezeket vigyék magukkal, vagy nem feltűnő módon helyezzék    be  a csomagtartóba!)

-         Elindulás előtt már pakoljanak be a csomagtartóba, ne a megállás helyén – feltűnően – rakodják be értékeiket ( táska, szatyrok…) az utastérből.

 

Számtalan jó tanáccsal tudnánk még szolgálni, hogy hogyan is lehetne ezen cselekményeket visszaszorítani, de ha már a fentieknek eleget tesznek sokkal kisebb a valószínűsége, hogy épp Önök esnek a jog útjáról letért elkövetők áldozataivá.

 

Számtalan esetet tudnék okulásul említeni, melyek mindegyikére igaz, hogy „ Utólag már mindenki okos!, vagy Mi lett volna, ha…, de csak néhányat említek az elmúlt időszakból:

 

1.      2006. június 17-én 17.00-07.00 óra közötti időben a Mák utca 21. szám előtt parkoló személygépkocsi ablakát törte be ismeretlen tettes, mivel a benne hagyott irattárca tartalmára volt kíváncsi.

2.      20006. június 17-én 10.00-13.00 közötti időben a Nagyerdőn az Élményfürdő előtt leállított Renault Megane-t törte fel ismeretlen tettes, melyből kézitáskát vitt magával (a benne lévő mobiltelefonnal és discman-nel együtt).

3.      2006. június 23-án 15.00-15.23 óra közötti időben a Sípos utca előtt parkoló Suzukit törték fel, melyben a tulajdonos benne felejtette a mobiltelefonját.

4.      2006. 06.23. 21.00-07.00 óra közötti időben a Luther u. 31. szám előtt parkoló gépkocsi ablakát törte be ismeretlen elkövető, melyből a hátsó ülésen hagyott aktatáskát emelte ki (benne céges iratokkal, bélyegzővel, készpénzzel együtt).

5.      2006. június 24-én 16.00-16.30 óra közötti időben a Vekeri tónál parkoló busz ablakát törte be ismeretlen, mivel a benne felejtett pénztárcát kívánta megkaparintani. A 60.000 Ft-os lopási kár mellett 30.000 Ft rongálási kárt is okozott.

 

Itt hívnám fel a gépjárműtulajdonosok figyelmét, hogy az állampolgári felelőtlenség, vagy finomabban szólva a túlzott bizalommal fordulás embertársaink iránt magatartásunkkal nem elég hogy lopás áldozataivá válunk, hanem a gépkocsikba való erőszakos bejutás nyomainak eltüntetéséért is mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk. Kinek hiányzik ez?! És még nem is szóltam azon esetekről, amikor a gépkocsiban felejtett táskában lévő bankkártyánkat megkaparintva az elkövető ( ismételt felelőtlen magatartásunk következményeként – mivel a bankkártya mellett ott találja a biztonsági PIN-kódot is)-  nagyobb pénzösszeget emelve le a bankszámlánkról, még jobban megkárosít minket.

 

Remélem, hogy ezen felhívásunk eredményeként kevesebb lesz a gépjárműfeltörés, mivel megfogadják a rendőrség tanácsait! Kellemes nyaralásukat, jól megérdemelt pihenésüket ne árnyékolja be mások (felelőtlenségünk hozzájárulásával ) ellenünk irányuló bűnös tette.

 

Segítségüket köszönjük!

 

Debrecen, 2006. június 26.

 

                                                                        Tisztelettel:

 

                                                                        Dr. Sóvágó Sándor  r . alezredes

                                                                        kapitányságvezető

                                                                         

                                                                        Juhászné Kiss Katalin r. szds.

                                                                        sajtóreferens