Szokatlanul enyhe az időjárás

Közérdekű - 2019-12-18

Szerdán változó mennyiségű és vastagságú fátyolfelhőzetre számíthatunk. Estétől egyre nagyobb területen képződik köd és rétegfelhőzet (kiemelten az Északi-középhegység tágabb környezetében és a főváros környékén), amelynek egy része csütörtökön napközben is tartósan megmaradhat.

Csütörtökre a legtöbb helyen megvastagszik a fátyolfelhőzet, általában szűrt napsütésre számíthatunk. A borult, ködös tájakon jelentéktelen szitálás előfordulhat. Délutántól fokozatosan mérséklődik a légmozgás, csütörtökön mindössze az Észak-Dunántúlon lehetnek élénk széllökések.

Nagykanizsán az Erzsébet téren a 18 fokos melegben 2019. december 18-án.. MTI/Varga György

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 9 fok között alakul, de az északi völgyekben néhol gyenge fagy is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön többnyire 8 és 16 fok között várható, de a tartósan borult, ködös tájakon néhol 6,7 fok is előfordulhat.

xxx

Szokatlanul enyhe az időjárás kontinensünk nagy részén. A Földközi-tenger térségében örvénylő ciklon előoldalán - az Appennini-félszigeten, a Dinári-hegység tágabb környezetében vagy éppen a Kárpát-medencében - több helyen 15 és 20 fok közé melegszik fel a levegő délutánra.

Dánia felett szintén ciklon található, ennek hidegfrontja éjszaka elérte a Benelux államokat és Franciaországot, de a front előtt délután néhol még 15, 19 fokot is mértek. Mindössze Skandináviában és az Ural előterében tart ki napközben is a fagyos idő, arrafelé helyenként havazás, hózápor is előfordul, Európa más tájain eső formájában hullik a csapadék.

A Kárpát-medencébe a folytatásban is az ilyenkor megszokottnál jóval enyhébb levegő áramlik, a mérséklődő légmozgás mellett az ország egyes részein erősödik a ködhajlam.