Támogatást kapnak a rászoruló családok

Közérdekű - 2006-06-28

Augusztustól átalakul a lakossági gázfogyasztók támogatási rendszere: a támogatás mértéke már nemcsak attól függ majd, hogy ki mennyi gázt fogyaszt, hanem attól is, hogy hányan laknak az adott lakásban, mekkora a jövedelmük, illetve milyen nehézségekkel kell szembenézniük. A jelenlegi úgynevezett tömbtarifa-rendszert ugyanis kiegészíti egy szociális elem.

Abban nincs változás, hogy minden lakossági fogyasztó kap támogatást évi 1500 köbméter fogyasztásig, illetve ennél kisebb mértékű kedvezménnyel, de olcsóbban vásárolhat gázt további 1500 köbméterig. Ami azonban változást jelent az az, hogy ezen felül kiemelt támogatást kapnak nagycsaládosok, azok a családok, amelyeknek valamelyik tagja súlyos fogyatékossággal él, és bizonyos körben a nyugdíjasok is.

    

Ez csökkenti a jelenlegi rendszerben meglévő igazságtalanságot, vagyis azt, hogy egy rászoruló nagycsalád, amelyik sok gázt fogyaszt, pontosan ugyanakkora támogatást kap az államtól, mint amennyit a nagy lakásban egyedül élő és ugyancsak sok gázt fogyasztó tehetősek. Magyarán: a kiemelt támogatottak körében alacsonyabb lesz a lakossági gáztarifa, mint alapesetben.

    

A rendszer működési elve, hogy a kiemelten támogatott kör számára érvényes tarifa azonos azzal, mint amit a „normál” fogyasztók az eggyel lejjebb lévő fogyasztói kategóriában fizetnek. Konkrét példával: egy háromgyermekes nagycsalád, amelynek tagjaira fejenkét kevesebb, mint 51 600 forint jövedelem jut havonta, a 3000 ezer köbméteres határ elérése után mindössze annyit fizet majd a gázért, mint amennyit egy jómódú házaspár fizet az 1500 és a 3000 köbméter közötti fogyasztása után. A példában szereplő nagycsalád 1500 és 3000 köbméter között ugyanannyit fizet, mint a tehetős házaspár 1500 köbméter alatt.

 

Számokban kifejezve:

 

Felhasznált gáz mennyisége

normál fogyasztó

célzottan támogatott fogyasztó

Köbméter

forint/köbméter

forint/köbméter

 

 

 

‑ 1500

57,62

57,62

1500 – 3000

73,12

57,62

3000 –

95,2

73,12

 

A kormányzat eltökélt abban, hogy felszámolja a támogatási rendszer igazságtalanságait. Ennek érdekében egy új, tisztán szociális alapú támogatási rendszer kidolgozásán dolgoznak a szakértők. Az új rendszer várhatóan a jövő év elején lép életbe.

Kormányszóvivői Iroda