A Fülöp-szigetek felmondott egy fontos katonai szerződést az Egyesült Államokkal

Külföld - 2020-02-11

A Fülöp-szigeteki kormány kedden felmondott egy, az Egyesült Államokkal 1998-ban kötött katonai szerződést, amely az amerikai csapatok látogatását szabályozta a délkelet-ázsiai országban.

Salvador Panelo Fülöp-szigeteki elnöki szóvivő szerint azért mondták fel a szerződést, hogy nagyobb szabadsága legyen a más országokhoz fűződő viszonyának alakításában. A szóvivő közleményében hangsúlyozta, hogy Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök nem kíváncsi az amerikai kormánynak a szerződés megmentésére tett kísérleteire, és nem hajlandó hivatalos látogatást tenni Washingtonban ez ügyben.

Teodoro Locsin külügyminiszter a Twitteren azt írta, hogy a döntésről értesítették az Egyesült Államok manilai nagykövetségét. A külképviselet jelentős következményekkel járó lépésnek nevezte a egyezmény felmondását.

A megállapodás egyike annak a három szerződésnek, amely a katonai együttműködés záloga a két ország között. Fülöp-szigeteki döntéshozók attól tartanak, hogy felmondásával az 1951-es kölcsönös védelmi egyezmény és a 2014-es kiterjesztett védelmi együttműködési megállapodás is veszélybe került.

Az események hátterében az áll, hogy az Egyesült Államok visszavonta Ronald Dela Rosa szenátor vízumát. Dela Rosa korábban Duterte rendőrfőnökeként komoly szerepet játszott a drogellenes harcban, amelynek több mint ötezer feltételezett kábítószer-kereskedő és drogfogyasztó esett áldozatául. Duterte 2016-os elnökké választása óta egyébként is többször fenyegetett azzal, hogy hátat fordít amerikai szövetségesének.

A védelmi egyezmény egyoldalúan felmondható, és felmondását követően 180 nappal megszűnik érvényessége. A szerződés az alapja a közös hadgyakorlatoknak, valamint az amerikai katonaság emberkereskedelem, terrorizmus, kábítószerkereskedelem és kibertámadás terén nyújtott támogatásának. Washingtonnak nagy szüksége van Manilára a terjeszkedő kínai befolyás kordában tartásához, míg utóbbi az iszlamisták elleni küzdelemben támaszkodhatott amerikai szövetségesére.

A Fülöp-szigeteki külügyminiszter szerint a lépés a két ország gazdasági kapcsolatára is káros hatással lehet. Az Egyesült Államok 2016 és 2019 között 500 millió dollárral (155 milliárd forinttal) támogatta a délkelet-ázsiai ország biztonságát.

A Fülöp-szigetek korábban amerikai gyarmat volt, amelynek függetlenségét Washington 1946-ban ismerte el. A két ország kapcsolata ezt követően is szoros maradt, térségbeli szövetségesként számíthattak egymásra. Az elmúlt időszakban azonban nőtt az Egyesült Államokkal szembeni elégedetlenség. Duterte azzal vádolta Washingtont, hogy beavatkozik országa belügyeibe.