Az EU bizakodó Bulgária és Románia csatlakozását illetően

Külföld - 2006-06-07

Az Európai Unió vezetői jövő heti csúcstalálkozójukon kinyilvánítják azt a meggyőződésüket, hogy Románia és Bulgária véghezviszi a 2007. január 1-jei uniós csatlakozásukhoz elengedhetetlen reformokat.

Ezt tartalmazza a jövő heti brüsszeli EU-csúcs határozattervezete, amelyet szerdán kiszivárogtattak a belga fővárosban. "Az Európai Tanács továbbra is meg van győződve arról, hogy a szükséges politikai akarattal mindkét ország képes lesz kiküszöbölni a velük kapcsolatban felhozott hiányosságokat, s teljesíteni a 2007. január 1-i, tervezett csatlakozási dátumot" - olvasható a dokumentumban.

        Románia és Bulgária a már aláírt csatlakozási szerződés értelmében 2007. január elsején léphet be az Európai Unióba, ám ha felkészülésükben súlyos hiányosságok mutatkoznak, akkor ez a dátum egy évvel halasztódhat. A végső időpontra az Európai Bizottságnak kell javaslatot tennie, de a testület május közepén nyilvánosságra hozott jelentésében idén októberre tolta ezt a döntést - ezzel egyszersmind nyomást gyakorolva Bukarestre és Szófiára, hogy még nagyobb erőfeszítéseket tegyenek a felsorolt hiányosságok pótlására.

       A most kiszivárogtatott dokumentum azt mutatja, hogy a június 15-16-i EU-csúcs résztvevői, az állam- és kormányfők jóváhagyják ezt a taktikát: további erőfeszítésekre noszogatják a két országot, de ellentételezésként a tervezett időben való csatlakozás lehetőségét is felcsillantják előttük. Az EU-bizottság álláspontja szerint a két országnak mindenekelőtt a szervezett bűnözés és a korrupció elleni harc hatékonyabbá tételében, az államigazgatás korszerűsítésében kell előrelépnie.

     A testület bővítési főigazgatóságának egyik vezetője egyébként május végén közölte: Brüsszel konkrét listát készít azokról a feladatokról, amelyeket Romániának és Bulgáriának idén októberig végre kellene hajtania ahhoz, hogy a testület végül javasolhassa a két ország 2007. januári felvételét.

    Az illető szerint egyes területeken csak technikai jellegű intézkedésekre van szükség, néhány más kérdés, mint például a korrupció, vagy a szervezett bűnözés elleni harc ellenben hosszú távú stratégiát igényel - de az EU-bizottság ezekben az ügyekben is határozott akciókat akar látni, méghozzá még a következő jelentés elkészülte előtt.