Az exit-poll szerint a polgári demokraták nyerték a cseh választáson

Külföld - 2006-06-03
Az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt nyerte 38 százalékos támogatottsággal az első becslések szerint a kétnapos csehországi képviselőházi választást. A becslések szerint a parlamenti alsóházba öt párt került be. Az első becslések szerint a kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt 30, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja 12, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt nyolc, míg a Zöldek Pártja hét százalékot kapott.
        A 24 ezer személy válaszán alapuló exit-poll eredményét, amelyet a prágai SC and C közvélemény-kutató intézet készített, a közszolgálati Cseh Televízió közölte röviddel a választási helységek bezárása után.

        Az eddigi koalíciós Szabadság Unió-Demokratikus Unió nem jutott be a parlamentbe. Ha ezt a becslést a szavazatszámlálás is megerősíti a polgári demokraták nyolc év után alakíthatnak újra kormányt. Vlastimil Tlusty, a párt egyik vezetője megerősítette, hogy a polgári demokraták győzelmük esetén koalíciós kormányt alakítanának a kereszténydemokratákkal. A választási részvétel a becslések szerint 65 százalék volt, ami hét százalékkal magasabb, mint négy évvel ezelőtt.

        A televízióban nyilatkozó szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a becslések eredménye a szavazatok összeszámlálása után még akár jelentősen is módosulhat. Közismert például, hogy a kommunistákra a múltban mindig jóval többen szavaztak, mint ahányan azt nyíltan beismerik. Jan Hartl, a STEM közvélemény-kutató intézet igazgatója megjegyezte, hogy 38 százalékot eddig a képviselőházi választáson még egyetlen párt sem kapott. Ugyancsak első ízben történne meg, hogy két párt támogatottsága haladná meg a 30 százalékot. A harmadik újdonság, hogy a parlamentbe a becslések szerint első ízben kerülne be a Zöldek Pártja. A szavazatok összeszámlálásán alapuló választási eredmény az esti órákban várható.