Az olaszok 61 százaléka elégedett az Öt Csillag-Liga kormánnyal

Külföld - 2018-07-30

Az olaszok 61 százaléka pozitívan értékeli az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga pártja által alkotott koalíciós kormány első két hónapját, amely jelenleg az olasz politika utóbbi évtizedei legnépszerűbb politikai formációjának bizonyul - derült ki az olasz sajtóban megjelent felmérésekből.

Tovább tartanak a mézeshetek az új római kormány és az olasz szavazók között - fogalmaznak az elemzések.

Az olaszok 61 százaléka pozitívan tekint a június elsején megalakult kormányra, amelyet három hónapig tartó egyeztetés után az M5S és a Liga hozott létre a populista ötcsillagosok és a migrációt megfékezni kívánó jobboldali párt közötti kormányszerződéssel.

A korábban egymással szemben álló két párt alkotta és ezért "politikai kísérletnek" tartott kormány 1994 óta a legnépszerűbb: egyetlen korábbi kormány sem tudott ekkora támogatást felmutatni az első két hónap után.

Az M5S-Liga népszerűsége a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) és a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) szavazói táborában is magas, 75 százalékos. A balközép választók egyötödének is tetszik az új római vezetés.

A kormánypolitikusok népszerűségi listáját a miniszterelnök Giuseppe Conte vezeti 69 százalékkal. Megelőzi mindkét helyettesét: a belügyminiszter Matteo Salvini a Liga vezetője 60 százalékon áll, Luigi Di Maio az M5S vezetője, munkaügyi miniszter 58 százalékot kapott.

A Corriere della Sera olasz napilap által közölt adatok szerint az utóbbi időszakban megváltozott az olaszok ítélete is a populista politikáról: tavaly decemberben az olaszok 58 százaléka negatívan nyilatkozott a populizmusról, arányuk azóta 43 százalékra csökkent.

A pártok támogatottságát mérő felmérések szerint az M5S és a Liga fej-fej mellett halad. A március 4-i választásokon 17,4 százalékot szerzett Liga jelenleg 29 százalékon áll, de július közepén meg is előzte az M5S-t, amely stabilan 31 százalékos támogatottsággal bír.

A balközép Demokrata Párt (PD) továbbra is 17,5 százalékot mondhat magának, a FI 9,5 százalékot, vagyis március óta fokozatosan gyengült. Elemzők szerint az M5S-Liga kormány népszerűségét egyrészt az ígért szociális intézkedések, másrészt a Matteo Salvini vezette új migrációs politika biztosítja.

Salvini azonban maga is azt hangoztatja, hogy a kormánynak minél gyorsabban további eredményeket kell felmutatnia, máskülönben elveszíti az olaszok bizalmát.