Bécsben megkezdődött az oltási kampány második köre

Külföld - 2021-01-06

Az osztrák fővárosban szerdán megkezdődött a koronavírus elleni oltási kampány második köre. A január 12-ére tervezett országos oltás kezdetét is előbbre hozták - tudta meg a Kurier című osztrák napilap.

Az első kétezer adag oltás után - amelyeket december 27-étől kezdődően adtak be ápoló- és idősotthonok lakóinak, valamint az ott dolgozó személyzetnek - további ötezer dózis vakcinát osztanak szét szerdától 15 intézménynek.

Ezek elsősorban idősotthonok, de kórházak koronavírusos betegekkel foglalkozó osztályai is kapnak a szállítmányból. A főváros január 12-étől - a további vakcinák érkezésének üteme szerint - szélesíteni kívánja az oltandók körét, így bizonyos foglalkozási csoportok - például a mentőápolók - és az olyan idős emberek, akik nem otthonokban élnek, is sorra kerülnek.

Az országos oltási kampány január 12-ére tervezett kezdését számos kritika érte, ezért a védelmi minisztérium logisztikai szakértői és az egészségügyi minisztérium képviselői között folytatott rendkívüli videókonferencián megegyezés született ennek előbbre hozásáról - írja a lap.

Így még ezen a héten sor kerül 21 ezer adag oltóanyag kiosztására a tartományok között. Január 12-éig további 43 ezer adag vakcina beadását tervezik országosan, így a már eddig beoltott 6800 embert további 64 ezer követi egy héten belül, és a pontos elosztásról már megegyezés is született a tartományokkal.

"Nem várunk január 12-éig! A rendelkezésre álló készleteket azonnal szét kell osztani, és amilyen gyorsan csak lehet, oltani kell" - nyilatkozta Sebastian Kurz osztrák kancellár az oe24 internetes portálnak.

"Nem állhatnak a vakcinák a raktárakban, hiszen emberéletekről van szó" - tette hozzá a kormányfő.

"Hogy mennyi oltóanyag érkezik az országba, nem tudjuk befolyásolni, mert az Európai Unió közös beszerzési folyamatának részeként az uniós országok a nekik jogosan járó mennyiséget kapják. De amit tenni tudunk, és tennünk kell, az az, hogy a beszállított oltóanyagot a lehető leghamarabb szétosztjuk, és beoltjuk vele a legérintettebbeket" - hangsúlyozta Kurz.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2469 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 372 190 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 2383, az intenzív kezelésre szorulók 361-en vannak. A gyógyultak száma 344 974. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 68-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 6525-re emelkedett.