Der Standard: 10 éves szünetet tört meg Gyurcsány

Külföld - 2006-06-12

 

Az osztrák Der Standard arról ír, hogy 10 éves szünetet tört meg Gyurcsány reformprogramja, amely 2007 végére 1350 milliárddal könnyítené az államháztartás terheit, és 2008-ra megteremtené a maastrichti kritériumoknak megfelelést, így 2010-ben az euróbevezetés lehetőségét.

     A lap felsorolja a tervezett adó-, járulék- és energiaár-emeléseket, a tőkejövedelem megadóztatását, valamint a minisztériumi, igazgatási létszám csökkentését.

A Standard felidézi, hogy az 1995-ös Bokros-csomag és a Bokros Lajost a pénzügyminiszteri poszton váltó ugyancsak szocialista Békesi László nevéhez köthető nyugdíjreform óta nem történtek Magyarországon említésre méltó változások, amelyek hozzájárultak volna a globalizált világ realitásaihoz való alkalmazkodáshoz. A jobboldali konzervatív Orbán Viktor még élvezhette a kedvező világgazdasági környezet hatását, de a középosztályt támogató osztogató politikájával nem tudta kihasználni a lehetőségeket.

   A szocialista Medgyessy Péter ezt folytatta úgy, hogy a szocialista választói réteg is az újraelosztás nyertese legyen. Ennek a folyamatnak vet véget Gyurcsány megszorító csomagja, amitől „nem kell félni, nem fog fájni” – idézi a miniszterelnököt a Standard.

     A lap kommentárja szerint Gyurcsány nem csak ideológiai, hanem hatalompolitikai téren is Tony Blair nyomdokain jár, amikor a reformpolitika párton belüli potenciális fékezőit úgy semlegesíti, hogy bevonja őket a kormányzati munkába.