Egy nap alatt 4500 új megbetegedést jeleztek az Egyesült Államokban

Külföld - 2020-03-20

Egy nap alatt 4500 új megbetegedést jeleztek az Egyesült Államokban - jelentette a CNN hírtelevízió a Johns Hopkins Egyetem adataira hivatkozva pénteken.

A hírtelevíziónak nyilatkozó Chad Wolf belbiztonsági miniszter közölte, hogy a kormányzat egyeztet a mexikói kormánnyal, és várhatóan részlegesen lezárják a két ország közötti határt. Kanada és az Egyesült Államok között már határzár van.

Steve Mnuchin pénzügyminiszter pénteken bejelentette, hogy április 15-éről július 15-ére halasztják a személyi jövedelemadó bevallásának határidejét.

A külügyminisztérium pénteken megerősítette, hogy érvénybe lép a külföldi amerikai külképviseleteken a vízumkiadások felfüggesztése. A tárca egyúttal elindította azokat a chartergépeket, amelyekkel hazaszállítják a tengerentúlon rekedt amerikaiakat. Az első gépek péntek reggel indultak útnak Marokkóba - amely március 14-én zárta le határait -, és visszatérőben tíz amerikai nagyvárosban állnak meg. Mike Pompeo külügyminiszter csütörtökön adott ki közleményt, amelyben sürgette a külföldön rekedt amerikaiak hazatérését.

Donald Trump korábban azt jelentette be, hogy a Peruban és más latin-amerikai országokban várakozó amerikaiakért katonai gépeket küldenek.

A vírusfertőzés által leginkább sújtott amerikai tagállam, New York kormányzója pénteken délelőtt elrendelte, hogy a nem életbevágóan fontos munkát végzőknek otthon kell maradniuk. Felkérte az orvostanhallgatókat és a már nyugdíjba vonult orvosokat és ápolónőket, hogy segítsenek a kórházakban, ahol folyamatosan növekszik az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma. "A kórházak maximálisan kapacitással működnek" - fogalmazott péntek délelőtti sajtókonferenciáján a kormányzó. Hozzáfűzte: az államnak további lélegeztetőgépekre és berendezésekre, orvosi maszkokra és más védőfelszerelésekre van szüksége, s ezért New York a gyártóknak a normálisnál magasabb árat is hajlandó fizetni. "A lélegeztetőgépek ebben a mai háborúban azt jelentik, amit a rakéták a második világháborúban" - mondta Cuomo