EU: a venezuelai választások nem feleltek meg a nemzetközi normáknak

Külföld - 2021-01-06

A venezuelai választási folyamat hitelességének, átláthatóságának és a politikai pluralizmus biztosításának hiánya miatt atavaly decemberi választások nem feleltek meg a nemzetközi normáknak - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője az unió nevében közzétett közleményében szerdán.

Borrell aláhúzta: a választások szervezésének és lebonyolításának módja, a helyi ellenzéki vezetők kizárása miatt, továbbá azért, mert a kormányzat nem mozgósított a részvételre, a voksolás eredménye nem tekinthető a venezuelai nép demokratikus akarata kifejezésének.

Az Európai Unió sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy az újonnan megválasztott, kormányzati ellenőrzésű venezuelai parlament (nemzetgyűlés) nem demokratikus választások eredménye alapján kezdte megbízatását kedden - emelte ki.

Kijelentette: Venezuelának széles körű társadalmi párbeszédre van szüksége egy hiteles, inkluzív és demokratikus önkormányzati, parlamenti és elnökválasztás lebonyolításához. Az EU fenntartja kapcsolatait az ország politikai és civil társadalmi szereplőivel, köztük Juan Guaidóval, a venezuelai nemzetgyűlés 2015-ben megválasztott elnökével és a nemzetgyűlés leköszönő képviselőivel - közölte. Borrell kiemelte azt is, hogy az Európai Unió elvárja az emberi jogok tiszteletben tartását és védelmét Venezuelában.

A közlemény szerint az EU felszólította a venezuelai hatóságokat és az ország vezetőit, hogy helyezzék előtérbe a venezuelai nép érdekeit és találjanak békés, fenntartható megoldást a politikai válságra. Az EU kész támogatni a folyamatot, de készen áll további célzott intézkedések megtételére is - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

A Venezuelában december 6-án tartott parlamenti választásokon elsöprő győzelmet jelentett be Nicolás Maduro baloldali elnök szocialista pártja, amely 256 helyet szerzett a 277 fős új, többségében az elnök hívei által alkotott, de az ellenzék szerint nem legitim választás révén alakult nemzetgyűlésben.

A venezuelai ellenzék bojkottálta a decemberi parlamenti választást arra hivatkozva, hogy nincsenek meg a feltételei a tisztességes és szabad szavazásnak. A nyugati demokráciák, élükön az Egyesült Államokkal, szintén elutasították a voksolás eredményét.

Guaidót az Egyesült Államokkal az élen számos nyugati és térségbeli ország elismerte ideiglenes államfőként mindaddig, amíg szabad választásokat nem tartanak. Nicolás Maduro államfő ennek ellenére meg tudta őrizni hatalmát, nem utolsósorban a venezuelai hadsereg és kulcsfontosságú szövetségesei, köztük Kína, Oroszország, Kuba és Törökország támogatásának köszönhetően.

A súlyos belpolitikai és gazdasági válsággal küzdő Venezuelában a parlament volt eddig az egyetlen olyan szervezet, amelyet Maduro ellenzéke ellenőrzött.