EU segély Nepálnak 

Külföld - 2006-06-14

 

Az Európai Unió Bizottsága 5 millió eurós segélyt nyújt a Nepálban folyó évtizedes konfliktus veszteseinek - jelentette szerdán a DPA hírügynökség Brüsszelből. 

A segélyt az ivóvízellátás és a közegészségügy, a táplálkozás és élelmiszerellátás, valamint az egészségügyi ellátás javítására kívánják fordítani. A segélyből 3 millió eurót fordítanak a Nepál elmaradott vidéki területein élő közel 170 ezer ember életkörülményeinek javítására, míg a fennmaradó összeget a Nepál keleti részén lévő menekülttáborokban élő 107 ezer butáni menekült szükségleteinek kielégítésére fordítják.

     Nepál a dél-ázsiai térség egyik legszegényebb országa, ahol a maoista gerillákkal vívott belső harcokban egy évtized alatt közel 13 ezer ember vesztettet életét. A 90-es évek óta butáni menekültek tízezrei érkeztek az országba, akik teljes mértékben külső segítségre szorulnak, mivel nem vállalhatnak munkát, és nem lehet saját földjük.

    A Nepálban lezajlott legutóbbi demokratikus változásokat az EU pozitív jelként értékeli, de a helyzetet továbbra is bizonytalannak tartja. Az EU 1993. óta közel 22 millió euró értékben nyújtott humanitárius segítséget Nepálnak, illetve az ott élő butáni menekülteknek.