Európa orbanizálja magát

Külföld - 2018-06-30

A Der Spiegel című független hírmagazin és hírportálja, a Spiegel Online az Európai Unió (EU) brüsszeli csúcstalálkozójával, illetve a Sargentini-jelentéssel kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

A Spiegel Online Európa orbanizálja magát címmel közölt összeállítást, amely szerint az EU-csúcs "szinte kizárólag arról szólt, hogy az EU bezárkózik, kerül amibe kerül", így "a migránsok és a menekültek jogai már alig számítanak".

A többi között hozzátették: Orbán Viktor "meglepően visszafogott volt", már az Európai Néppárt (EPP) hagyományos előkészítő ülésén sem vesztegetett egy szót sem a migránsokra, de nem is volt miért felszólalnia, hiszen "számára minden a legjobban alakul".

http://www.spiegel.de/politik/ausland/fluechtlinge-eu-setzt-bei-migration-und-asyl-auf-abschottung-a-1215874.html

A Der Spiegel a szombati számában Tehetetlenül Orbánnal szemben közölt cikket az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában a jogállamiság magyarországi helyzetéről elfogadott különjelentéssel kapcsolatban.

Az EU-csúcs "szinte kizárólag arról szólt, hogy az EU bezárkózik, kerül amibe kerül"

A Sargentini-jelentés néven is ismert dokumentum alapján az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás indulhat Magyarország ellen, de "az EU túl későn kapcsolt".

Az eljárás még bonyolultabb lehet, mint Lengyelország esetében - írta a Der Spiegel, kiemelve, hogy Orbán Viktor már nyolc éve hatalmon van, és rendszere Lengyelországgal összehasonlítva mélyebben járja át a társadalmat.

A kormányfő "mindenekelőtt vállalkozókat gyűjtött maga köré, akiken keresztül ellenőrzi a sajtót", és "nehéz lesz felszámolni összefonódó vállalati szerkezetekből és személyi kapcsolatokból álló hálózatait, amelyek a demokrácia megfojtásával fenyegetnek" - tették hozzá.

Az EP szeptemberben dönt az eljárás megindításáról, és ebben döntő szerepe lesz az EPP frakciójának, "csakhogy az Orbán-féle Fidesz tagja ennek a klubnak" - írta a Der Spiegel.