Financial Times:Gyurcsány radikálisabb is lehetne

Külföld - 2006-06-13

Még bátrabb intézkedések szükségességéről írt a magyarországi költségvetési csomagról közölt keddi szerkesztőségi cikkében a Financial Times, amely szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Fidesz jelenlegi állapotát tekintve akár a radikális fellépést is megengedhetné magának.

A londoni üzleti napilap kommentárja szerint a magyar kormány, amely 9,5 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány kilátásával nézett szembe, éppen annyi kiadáscsökkentést és kamatemelést jelentett be, amennyi a deficit 8 százalékra mérsékléséhez elegendő. Ez üdvözlendő ugyan, de "semmi" ahhoz képest, ami a közfinanszírozás rendbe tételéhez elégséges lenne.

     A lap szerint Magyarország továbbra is érzékeny a külső megrázkódtatásokra, ami "nem kellemes állapot" éppen a nemzetközi tőkepiacokat eluraló bizonytalanság idején. A Gyurcsány Ferenc által bejelentett költségvetési tervekben "egy merész és szükséges elem" van: a lakossági gáz és áram széles körű támogatásának felváltása a szegények megsegítését célzó támogatásokkal, áll a cikkben, amely szerint egy szocialista vezetőnek "nem könnyű ilyesmit bejelentenie". Az általános kiadáscsökkentési javaslatok is dicséretesek, bár a kormány "most csak saját korábbi tékozlásáért vezekel".

    A Financial Times szerint a választások előtti "pénzszórás" hozzásegítette a szocialistákat a hatalom megtartásához, most azonban "ki kell fizetniük a számlát". Az elemzés szerint a társasági és a foglalkoztatási adóterhek növelése mindazonáltal semmivel sem fogja javítani Magyarország versenyképességét a térségben, ahol más kormányok, különösen Szlovákia, az alacsony adóztatás úttörői. Románia és Bulgária várható EU-csatlakozásával csak élesedni fog a külföldi beruházásokért folyó verseny, áll a londoni napilap keddi szerkesztőségi cikkében.

     A Financial Times szerint második kormányzati időszakuk elején a szocialistáknak "még bátrabbnak kell lenniük". Miután a Fideszben a választási vereség után "zűrzavar támadt", Gyurcsány Ferencnek lehetősége van arra is, hogy "radikális legyen", anélkül, hogy azonnali választói visszahatástól kelljen tartania, írta a brit üzleti lap. A cikk szerint azonban egy dolog a reformprogram elkészítése, és más annak végrehajtása.

     A korábbi magyar kormányok elhalasztották a fájdalmas döntéseket, most pedig már végére jár az idő. Ha minden jól megy, Magyarország 2011-2012-ben beléphet az euróövezetbe. Az ország azonban eredetileg azt tervezte, hogy az új EU-tagok sorában az elsők között vezeti be a közös pénzt, mégis, az utolsók között lesz, még akkor is, ha kitart Gyurcsány Ferenc (hiánycsökkentő) menetrendje mellett, áll a keddi Financial Timesban.

VG.hu