Francia választások - Francia kormányszóvivő: csak technikai átalakítás várható a kabinetben

Külföld - 2017-06-19

Az Édouard Philippe által vezetett francia kormány hétfőn benyújtja lemondását, de a következő napokban csak "kisebb technikai átalakítás" várható a kormányzatban, a miniszterelnök és a miniszterek személye nem változik - jelezte Christophe Castaner kormányszóvivő egy nappal azután, hogy Emmanuel Macron francia elnök centrista pártja megszerezte az abszolút többséget a nemzetgyűlésben.

"A miniszterelnök néhány órán belül a szokásoknak megfelelően benyújtja a lemondását, még a nap folyamán, azt hiszem" - mondta hétfő reggel a kormányszóvivő az RTL rádióban. Hozzátette, hogy az új kormány továbbra is Edouard Philippe vezetésével "néhány napon belül" megalakul. A kormányzatban csak "technikai átalakítás" várható, amely "nem lesz jelentős" - hívta fel a figyelmet Christophe Castaner.

Az elnöki párt, A Köztársaság lendületben (LREM) és politikai szövetségese, a centrista Modem 351 képviselői helyet szerzett vasárnap az 577 fős alsóházban, amely kényelmes abszolút többséget biztosít a kormányzáshoz. Az abszolút többséghez 289 képviselőre van szükség.

"Egy évvel ezelőtt Emmanuel Macronnak még semmi esélye nem volt arra, hogy köztársasági elnök legyen, három hónapja pedig arra nem volt semmi esélyünk, hogy abszolút többséget szerezzünk, két hete viszont azt hallgatjuk, hogy tarolni fogunk és hogy ez már egy kicsit sok. Egy dolog biztos: egyértelmű többségünk van, amelyet hatékonyak akarunk működtetni" - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

A rekord alacsony, 43 százalékos részvételi arányt illetően Christophe Castaner elmondta: "tudtuk, hogy ennek nagy a kockázata, láttuk az első forduló estéjén, még akkor is, ha inkább A Köztársaság lendületben szavazói mentek el szavazni, főleg a múlt héten. A biztos győzelem érzése miatt (tegnap) a választóink egy része már nem ment el szavazni" - tette hozzá.

A képviselők, akiknek 75 százaléka először szerezett mandátumot, június 27-én ülnek össze először és választják meg a nemzetgyűlés elnökét, akit az elnöki párt jelölhet, a kormányról július 4-én tartanak bizalmi szavazást az alsóházban.

A kormánytagok közül hatan indultak a választáson, s valamennyien mandátumot szereztek, így a kormány tagjai maradhatnak. A május 17-i kormányalakításkor Emmanuel Macron ugyanis egyértelművé tette: az a miniszter, aki kikap a választásokon, lemondásra kényszerül.

A korábbi, szocialista kormányzat volt miniszterei viszont mindannyian kikaptak, még azokban a választókörzetekben is, ahol az LREM nem indított velük szemben jelöltet. Egyedül Manuel Valls volt miniszterelnök szerzett mandátumot 50,3 százalékos támogatottsággal a Párizshoz közeli Evryben, amelynek korábban polgármestere is volt. Ellenfele, a radikális baloldali Farida Amrani azonban vitatja az eredményt, amely ellen fellebbezést nyújtott be és a szavazatok újraszámlálását kérte, miután a volt kormányfő alig 139 vokssal előzte meg.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza