- Holokauszt-emléknap - Német államfő: visszatértek a múlt gonosz szellemei

Külföld - 2020-01-29

- Visszatértek a múlt gonosz szellemei, és új ruhát öltöttek, népnemzeti, autoriter eszméiket vízióként, a jelenkor gondjainak jobb megoldásaként mutatják be - jelentette ki a német államfő szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag) a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából tartott ülésén.

Frank-Walter Steinmeier kiemelte: nem attól kell tartani, hogy a németek nem tanultak volna a múltjukból, hanem inkább attól, hogy "jobban értjük a múltunkat, mint a jelenünket".

Németországot így felkészületlenül éri az új ruhát öltő régi gonosz szellemek, a nacionalizmus, az antiszemitizmus és a rasszizmus felbukkanása a jelenben, pedig ez olyan próbatétel, amelyet a történelem és a holokauszt áldozatai és túlélői iránti felelősség miatt mindenképp ki kell állni.

Az emlékülés másik szónoka, Reuven Rivlin izraeli államfő hangsúlyozta, hogy Németország nem vallhat kudarcot a populizmus által veszélyeztetett nemzetközi liberális értékek védelmében. Mint mondta, az egész világ Németországra figyel, mert ha ott nem sikerül megvédeni ezen értékeket, akkor sehol sem sikerülhet.