Könyörtelen bájjal a menekültek ellen

Külföld - 2018-06-30

Ezzel a címmel közölt összeállítást a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap szombati számában az EU-csúcsról, kiemelve: "ismert, hogy Orbán Viktor szükség esetén nagyon sármos tud lenni", de nem szabad megtévesztenie senkit az Angela Merkel előtt kézcsókra hajló magyar kormányfőről szóló felvételeknek, ugyanis "jottányit sem engedett" a számára belpolitikai okokból is fontos kérdésben, így nem kell kötelezően menekülteket átvenni az EU külső határán fekvő tagállamoktól.

Az erre irányuló törekvések elhárítására Orbán a visegrádi négyekkel (V4) "egyfajta védelmi frontot" hozott létre, a csúcstalálkozó eredményeiről a V4 fővárosaiból érkező kommentárok pedig úgy hangzanak, mintha a csapatuk kiütéses győzelmet aratott volna a labdarúgó-világbajnokságon.

A FAZ a többi között hozzátette: Orbán Viktor hamarosan személyesen fejtheti ki nézeteit a kancellárnak, aki csütörtökön fogadja Berlinben. A kancellária közleménye szerint kétoldalú, Európa-politikai és nemzetközi ügyekről lesz szó, "vagyis a migrációról".