Kreml: Putyin kész kijelenteni, hogy Moszkva nem avatkozott be az amerikai választásokba

Külföld - 2018-06-29

Kész lesz kijelenteni Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy Oroszország nem avatkozott be az amerikai választásokba az amerikai hivatali partnerével, Donald Trumppal megtartandó csúcstalálkozón - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak.

"Ha ezt a témát az Egyesült Államok elnöke fel fogja vetni, akkor az orosz elnök kész lesz megismételni, hogy Oroszországnak nem volt és nem lehetett köze ahhoz, ami körül ilyen gyanúsításokat bontakoztatnak ki" - mondta a szóvivő.

Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója csütörtökön elmondta, hogy Putyin a John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval folytatott tárgyalás során kijelentette, hogy Oroszország nem avatkozik be az amerikai választási folyamatba.

Peszkov hangsúlyozta: Putyin a kezdetektől fogva azt arról beszélt, hogy Oroszország kész olyan mértében fejleszteni és normalizálni kapcsolatait az Egyesült Államokkal, amilyenre az amerikai fél is hajlandó. A szóvivő szerint Putyin és Trump július 16-án "nem egyszerű" kérdések egész sorát fogja megvitatni, és a találkozót "komoly előkészítő munka előzi meg".

Mint mondta, Helsinkit logisztikai megfontolásból választották a csúcs helyszínéül. Állítása szerint dátum kiválasztásában nem volt jelentősége annak, hogy július 15-én lesz az oroszországi labdarúgó világbajnokság döntője. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a külföldi állai vezetők számára nem szükséges külön meghívó ahhoz, hogy részt megtekintsék a torna mérkőzéseit és Oroszországban mindannyikat szívesen látják.

Elmondta, hogy Putyin nem lesz ott a Luzsnyiki Stadionban a vasárnapi orosz-spanyol negyeddöntőn, amelyre Moszkvába utazik VI. Fülöp spanyol király is. Közlése szerint az orosz vezető elfoglaltsága miatt nem szerepel a tervek között, hogy az elnök és az uralkodó találkozzon egymással.

A szóvivő meglepetését fejezte ki a CNN amerikai hírtelevíziónak azzal az értesülésével kapcsolatban, amely szerint Trump meg akar állapodni Putyinnal a szíriai amerikai csapatkivonás kérdésében. Mint mondta, az arab ország ügye "átfogó módon szerepel majd a napirenden. A CNN szerint Trump hétfőn II. Abdalláh királlyal beszélt az amerikai csapatkivonás kérdéséről.

Peszkov szerint egyeztetési problémák akadályozzák, hogy az orosz és az ukrán emberi jogi biztos egymás országában felkeresse a "politikai" foglyokat. Mint mondta, Oroszország továbbra is tarja magát a két ország elnökének a fogolylátogatás ügyében június 9-én kötött megállapodásához,