Megszavazta a moszkvai alsóház a Barents-tengeri orosz-brit halászati megállapodás felmondását

Külföld - 2024-02-21

Megszavazta a Barents-tengeren folytatott halászatról Nagy-Britanniával kötött megállapodás felmondásáról szóló törvényt szerdán az orosz parlament alsóháza.

Az 1956-ban megkötött megállapodás megengedte, hogy brit hajók a Barents-tenger orosz zónájában halászhassanak, a Kola-félsziget és a Kolgujev-sziget partjai mentén.

"Putyin visszaadta nekünk a halainkat, mert a britek 68 éven át ették őket, gátlástalanul" - jelentette ki Vjacseszlav Vologyin házelnök a voksolást kommentálva,

Vologyin ezzel arra utalt, hogy a szerződés felmondását Vlagyimir Putyin orosz elnök kezdeményezte. Konsztantyin Koszacsov, az orosz felsőház alelnöke azt mondta, hogy a brit halászok kitiltása a Barents-tengerről Moszkva válasza London barátságtalan lépéseire.

A megállapodás felmondásáról arra hivatkozva döntöttek a törvényhozók, hogy Nagy-Britannia még 2022 májusában kizárta Oroszországot a legnagyobb kereskedelmi kedvezmény rendszeréből. Az indoklás szerint a lépés "nem fog komoly külpolitikai és gazdasági következményekkel járni" Oroszország számára.

Korábban a Daily Mail londoni bulvárlap arról cikkezett, hogy a britek kedvenc ételük, a fish-and-chips nélkül maradhatnak a Barents-tengeren halászó brit hajók orosz kitiltása miatt.