Milliós tüntetést rendeztek Groznijban a mianmari rohingják mellett

Külföld - 2017-09-04
best inkjet paper online inkjet paper cheap inkjet paper inkjet photo paper

Több mint egy millióan tüntettek hétfőn Groznijban a mianmari rohingják üldöztetése ellen, a "muszlimok elleni népirtásnak" minősítve az ottani eseményeket - közölte belügyi forrásokra hivatkozva a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

A grozniji megmozdulás részvevői arra szólították fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy vesse latba befolyását a mianmari erőszak leállítása érdekében. Videoüzenetében Ramzan Kadirov csecsen vezető a rohingják elleni katonai fellépést a holokauszthoz hasonlította.

"Ha Oroszország támogatni fogja ezeket a sátánokat (a mianmari kormányhadsereget), akik ma bűncselekményeket követnek el, akkor ellene vagyok Oroszország álláspontjának, mert saját megítéléssel, saját állásponttal rendelkezem" - hangoztatta.

Az orosz fegyveres erők a kilencvenes években két háborút vívtak meg Csecsenföldön. Kadirov az apjával, Ahmad Kadirov volt csecsen elnökkel együtt előbb a szakadárok oldalán harcolt, majd átállt Moszkva oldalára.

Vasárnap több tucatnyi muzulmán férfi tüntetett Mianmar moszkvai nagykövetsége előtt. A megmozdulást nem egyeztették előre a hatóságokkal.

Az északnyugat-mianmari Arakán államban múlt héten rohingja lázadók összehangolt támadást indítottak több rendőrőrs és egy katonai támaszpont ellen. Az Arakáni Rohingja Üdvhadsereg (ARSA) nevű lázadó csoport rajtaütései nyomán fegyveres összecsapások törtek ki, s a mianmari hadsereg "tisztogatási műveletbe" kezdett. A harcokban több mint négyszáz ember - zömében rohingja gerilla - vesztette életét. Az ENSZ hétfői jelentése szerint a rohigják közül eddig közel 90 ezren menekültek át Bangladesbe.

Az orosz külügyminisztérium a múlt héten elítélte a rohingja lázadók akcióit. Moszkva fejlődő országokkal kapcsolatos hivatalos állásfoglalásai többnyire abból indulnak ki, hogy a hivatalban lévő kormányoknak joguk van önálló, külföldi beavatkozástól mentes belpolitikát folytatni.