MSZP: az eurorégiók kialakítása Romániában elemi érdeke az erdélyi magyaroknak

Külföld - 2006-06-08

Az eurorégiók megfelelő kialakítása Romániában elemi érdeke az erdélyi magyaroknak - emelték ki az MSZP európai parlamenti képviselői azon a találkozón, amelyet az RMDSZ delegációjával folytattak a belga fővárosban.

Az RMDSZ delegációját Markó Béla szövetségi elnök vezette, annak tagja volt Borbély László területrendezési miniszter, az RMDSZ kormányzati kapcsolatokért felelős ügyvezető alelnöke, Szász Attila államtanácsos, Sata Viktor külügyi tanácsos és Lengyel Erika sajtótanácsos, míg az MSZP részéről a delegációt vezető Tabajdi Csaba mellett Lévai Katalin, Hegyi Gyula, Fazakas Szabolcs és Harangozó Gábor vettek részt a megbeszélésen.

Tabajdi Csaba beszámolt Románia EU-csatlakozási folyamatának európai parlamenti aspektusairól, ezen belül arról a küzdelemről, amelyet a magyar képviselők az erdélyi magyar nemzeti közösség érdekében folytatnak.

       A szocialista delegációvezető hangsúlyozta, hogy az MSZP európai parlamenti delegációja támogatja Románia mihamarabbi, 2007. január 1-i csatlakozását, ez azonban nem jelenthet felmentést a követelmények teljesítése alól. Tabajdi elmondta, hogy az MSZP európai parlamenti delegációja támogatja az RMDSZ-t abbéli törekvéseiben, hogy a rosszul meghúzott romániai gazdasági fejlesztési régiókat újraszabják.

       A résztvevők egyetértettek abban, hogy erre az uniós források hatékonyabb felhasználása mellett azért is szükség van, hogy a jelenleg szétszabdalt, több régióhoz tartozó Székelyföld egységes régiót képezzen, amely egyben egy nagyrészt megvalósuló területi autonómiát is jelentene.

        Markó és Tabajdi egyetértettek abban, hogy tovább kell küzdeni az EU-ban és Romániában a kisebbségi törvény mihamarabbi elfogadása, az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása érdekében.

      Az erdélyi magyar felsőoktatás helyzetéről szólva a résztvevők egyetértettek, hogy a Babes-Bolyai Egyetemen nagy szükség van önálló magyar karok és tanszékek létrehozására, a magyar oktatók és diákok autonómiájának szélesítésére, és középtávú cél az önálló, államilag finanszírozott magyar egyetem létrehozása.