Német miniszter: nincs ok az AstraZeneca-oltás használatának felfüggesztésére

Külföld - 2021-03-12

Nincs ok az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni AstraZeneca-féle oltás használatának felfüggesztésére - jelentette ki a német egészségügyi miniszter pénteken Berlinben.

Jens Spahn a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetőjével, Lothar Wielerrel tartott tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az oltóanyagokért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (Paul Ehrlich Institut, Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel - PEI) is a vakcina további használatát tanácsolja.

A kormány az oltási reakciókról szóló összes beszámolót nagyon komolyan veszi, de az EMA és a Paul Ehrlich intézet is arra a megállapításra jutott, hogy AstraZeneca-vakcinával beoltottaknál nem fordul elő vérrögképződés szembetűnő gyakorisággal.

Minden aktuális adat arra utal, hogy a szérum előnyei jóval meghaladják az esetleges kockázatokat. Ezért "sajnálatos", hogy néhány EU-s tagországban mégis felfüggesztették a készítmény alkalmazását - mondta a miniszter, rámutatva, hogy a tagállamok túlnyomó többsége nem változtatott gyakorlatán.

Lothar Wieler hozzátette: mivel az oltási kampány még zajló első szakaszában a legidősebb korosztályok és a leginkább veszélyeztetett csoportok tagjainak biztosítják a SARS-CoV-2 elleni védőoltást, és éppen ezekben a csoportokban történik a legtöbb haláleset, elképzelhető, hogy lehet "időbeli kapcsolódás" egy oltás beadása és egy haláleset között. Azonban semmilyen statisztikai adat nem utal arra, hogy az oltás nagyobb halálozási arányhoz vezet.

Jens Spahn a németországi oltási kampányról elmondta, hogy egyre gyorsabb az ütem, az utóbbi napokban már 270 ezernél is több oltást adtak be 24 óra alatt. Legalább az első adagot lakosság nagyjából 7 százaléka, csaknem hatmillió ember kapta meg. A következő hetekben még nagyobb lendülettel folytatják a kampányt, a tartományi kormányok által kialakított oltási központok és a mobil oltócsoportok után, legkésőbb április közepén a háziorvosi praxisok is bekapcsolódnak.

Azonban a folyamat gyorsításának feltétele az oltóanyag-ellátás, és ennek alakulását nem lehet pontosan előre jelezni. Áprilisra például a bioNTech-Pfizer-féle vakcinából kilencmillió adag várható, de a Moderna-, és az AstraZeneca-féle szérum szállításai körül nagy a bizonytalanság, a Johnson & Johnson frissen engedélyezett oltóanyagából pedig legkorábban április közepén vagy második felében érkezhet először - mondta a miniszter.