Német-török viszály - Berlin ragaszkodik a Törökországban politikai okokból fogva tartott németek szabadon engedéséhez

Külföld - 2017-10-26

A német kormány üdvözli az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet Törökországban letartóztatott német munkatársának szabadon engedését, de továbbra is ragaszkodik a politikai okokból fogva tartott többi német szabadlábra helyezéséhez. Sajtóértesülések szerint Peter Steudtner kiszabadításában fontos szerepe volt Gerhard Schröder volt német kancellárnak, aki Recep Tayyip Erdogan török államfővel tárgyalt az ügyről.

Sigmar Gabriel külügyminiszter szerda éjjel kiadott közleménye szerint "bátorító" a német jogvédő aktivista szabadlábra helyezése, de csak az "első lépés" lehet.

A Peter Steudtner és 10 társának ügyében eljáró bíróság szerdai döntése azt mutatja, hogy Törökországban meghallották a jogállamiság és a méltányos eljárás elvének tiszteletére intő német figyelmeztetéseket.

Ezen az úton tovább kell menni, mert "egyvalami világos: az ítélet nem terelheti el a figyelmet arról, hogy további németek is vannak még török fogságban, érthetetlen okok miatt" - írta a német diplomácia vezetője. Hangsúlyozta: ezekben az ügyekben is "lankadatlanul küzdünk" az érintettek szabadságának visszaszerzéséhez.

A bíróság a terrorizmus támogatásával, illetve terrorszervezetben viselt tagsággal megvádolt 11 jogvédő közül 8 szabadon bocsátását rendelte el a per első, szerdai tárgyalási napján. Ezzel kapcsolatban Sigmar Gabriel hangsúlyozta: a döntés azért is üdvözlendő, mert az AI rendre szóvá tette a baljós törökországi változásokat, és "ennek a fontos hangnak nem szabad elnémulnia".

"A török félnek meg kell értenie, hogy a működő civiltársadalom az élő politikai diskurzus garanciája, és éppen ez a diskurzus szükséges a politikai döntések legitimációs bázisának szélesítéséhez" - áll a külügyminiszter közleményében.

Üdvözölte a döntést Steffen Seibert kormányszóvivő is, aki Twitter-üzenetében azt írta, a berlini vezetés "együtt örül" mindazokkal, akik visszanyerték szabadságukat, de "azokra is gondolunk, akik még mindig fogságban vannak".

A Madsack német médiacsoport regionális lapjai közös szerkesztőségének (RedaktionsNetzwerk Deutschland - RND) értesülése szerint az IA német munkatársának szabadon bocsátását Gerhard Schröder érte el, sikerült meggyőznie Recep Tayyip Erdogan török elnököt arról, hogy Peter Steudtnert szabadlábra kell helyezni.

A volt kancellár irodája közölte, hogy nem nyilatkoznak az ügyben. Azonban Sigmar Gabriel közvetve megerősítette az értesülést, a Der Spiegel című hírmagazinnak azt mondta, nagyon hálás Gerhard Schrödernek, amiért közvetített az ügyben.

A Der Spiegel értesülése szerint a volt kancellár szeptember végén, a német szövetségi parlamenti (Bundestag-) választások után egy héttel Ankarába utazott és találkozott Recep Tayyip Erdogannal. Útja előtt egyeztetett a hivatalban lévő kancellárral, Angela Merkellel.

A német és a török kormány viszonya a tavaly nyári törökországi puccskísérlet óta folyamatosan romlik, a kapcsolatot konfliktusok egyre hosszabb sora terheli. Peter Steudtner júliusi letartóztatásával Berlinben betelt a pohár, a német kormány irányváltást jelentett be, az eddiginél keményebb fellépést ígér, arra hivatkozva, hogy Ankara elfordul az európai értékektől.