Német-török viszály - Szabadlábra helyeztek Törökországban egy német állampolgárt

Külföld - 2017-09-04
best inkjet paper online inkjet paper cheap inkjet paper inkjet photo paper

- Szabadlábra helyezték Törökországban a napokban politikai okok miatt őrizetbe vett két német állampolgárt egyikét - jelentették be hétfőn Berlinben.

A német külügyminisztérium tájékoztatása szerint az illetőt feltétel nélkül helyezték szabadlábra. Társát nem engedték el, így 11 német állampolgár van őrizetben vagy előzetes letartóztatásban politikai bűncselekmények gyanújával, többnyire a tavalyi puccskísérlettel összefüggésben

A Westdeutscher Rundfunk regionális közszolgálati médiatársaság értesülése szerint egy török származású házaspárról van szó, és a feleséget helyezték szabadlábra, miután kihallgatták. Egy tengerparti üdülővárosban, Antalyában vették őrizetbe őket csütörtökön, a helyi repülőtéren.

A német kormány élesen bírálta a török hatóságok lépését, Angela Merkel kancellár határozott választ ígért, a Merkel vezette jobbközép CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokraták kancellárjelöltje, Martin Schulz pedig a kormányfőjelöltek vasárnap esti televíziós vitáján kijelentette, hogy Ankara "átlépett minden határt", ezért megválasztása esetén kezdeményezi a török uniós csatlakozási tárgyalások megszakítását. Merkel óvatosabban fogalmazott, hangsúlyozta, hogy a Törökországban raboskodó német állampolgárok miatt nem szabad "becsapni az ajtót", és elsősorban gazdasági nyomást kell gyakorolni Ankarára.

A német és a török kormány viszonya a tavaly nyári törökországi puccskísérlet óta folyamatosan romlik, a kapcsolatot konfliktusok egyre hosszabb sora terheli. Ezért a berlini vezetés júliusban irányváltást jelentett be, az eddiginél keményebb fellépést ígér, arra hivatkozva, hogy Ankara elfordul az európai értékekről.