Öböl-menti viszály - Trump az Öböl-menti országok egységét sürgette a szaúdi királynál

Külföld - 2017-06-07

Donald Trump amerikai elnök az Öböl-menti országok egységét sürgette a szaúdi királlyal folytatott keddi telefonbeszélgetésében. A Fehér Ház közlése szerint Trump kedden, washingtoni idő szerint a kora délutáni órákban telefonon tárgyalt Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi királlyal.

Az amerikai elnöki hivatal közleménye szerint a két vezető "a terrorista szervezetek finanszírozásának és a térség valamennyi országában a szélsőségesség terjedésének megakadályozása érdekében teendő alapvető lépéseket" vitatta meg.

A beszélgetés során az amerikai elnök annak fontosságát emelte ki, hogy "az Öböl-menti Együttműködési Tanács egységes fellépésének sorsdöntő szerepe van a terrorizmus legyőzésében és a térség stabilitásának elősegítésében".

Donald Trump kedden több Twitter-üzenetben is foglalkozott a Katar körül kialakult feszültséggel. Az egyik bejegyzésben támogatni látszott Katar elszigetelését, azt hangoztatva, hogy pár nappal ezelőtti közel-keleti látogatása során, amikor a radikális ideológiák finanszírozásának beszüntetéséről beszélt, több arab ország vezetője Katarra mutatott. Másik mikroblog-bejegyzésében pedig a Szaúd-Arábia és egyes Öböl-menti államok által Katar köré vont blokádról azt jegyezte meg: "lehet, hogy ezzel kezdődik a terrorizmus rémségeinek vége". Hozzátette azt is, hogy szaúdi vizitje máris "kifizetődik".

Az elnök Twitter-bejegyzései után a kormányzat tisztségviselői - észlelve a bejegyzések esetleges diplomáciai károkozását - egymás után tették közzé nyilatkozataikat.

A Pentagon (védelmi minisztérium) szóvivője, Jeff Davis dicsérte Katart "a regionális biztonság iránti tartós elkötelezettségéért" és mert biztosítja a Dohához közeli al-Udeid légitámaszpontot az amerikai hadsereg számára. Az Egyesült Államok ugyanis erről a légibázisról indítja hadműveleteit Szíriában, Irakban, Jemenben és Afganisztánban, illetve a szíriai Rakka elleni hadműveletben is döntő szerepe van a légitámaszpontnak. Jeff Davis újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: nem ő a megfelelő ember arra, hogy megválaszolja, vajon Katar valóban támogatja-e a terrorizmust.

Heather Nauert, a külügyminisztérium szóvivője hasonlóképpen nyilatkozott, bár hozzátette: "elismerjük, hogy Katar erőfeszítéseket tesz terrorcsoportok pénzelésének leállítására".

A Fehér Ház szóvivője, Sean Spicer jelentéktelenebbé igyekezett tenni az elnöki Twitter-bejegyzésben foglaltakat: arra emlékeztetett, hogy "az elnöknek nagyon-nagyon konstruktív megbeszélése volt a katari emírrel Rijádban".

Dohában az Egyesült Államok katari nagykövete, Dana Shell Smith Twitter-üzenetben is közzétette a nagykövetség közleményét, amely Katar "nagyszerű partnerségét és igazi előrehaladását" méltatja a terrorizmus finanszírozásának megállításában.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza