Olasz bundabotrány: végéhez közeledik az ügyészségi vizsgálat

Külföld - 2006-06-13

 

Sajtóinformációk szerint a nápolyi ügyészségen a végéhez közeledik az olasz labdarúgó bundabotrány részleteinek tisztázására indított vizsgálat. Vélhetően 37 személlyel szemben indul majd bírósági eljárás.

A  nápolyi ügyészek annak igyekeztek utánajárni, mily módon jártak el játékvezetők, asszisztensek, szövetségi elöljárók, illetve klubirányítók a mérkőzések eredményeinek befolyásolása érdekében.

     Az olasz labdarúgás történetének legnagyobb botránya május 5-én robbant ki. A kulcsfigura Luciano Moggi, a Juventus leköszönt igazgatója, akit azzal vádolnak, hogy a 2004/2005-ös szezonban játékvezetők segítségével manipulálta a csapat mérkőzéseinek eredményét, fenyegetéssel próbált futballistákat arra rávenni, hogy a klubhoz szerződjenek, továbbá nyomást gyakorolt Marcello Lippi szövetségi kapitányra a válogatott keretek kialakításakor. A botrány következtében távozott a Juventus teljes vezérkara, lemondott Franco Carraro, a szövetség elnöke, és nem működhet közre a világbajnokságon Massimo De Santis FIFA-játékvezető.

     A tágabb értelemben vett bundaügyben a Juventus, a Fiorentina és a Lazio mellett érintett az AC Milan és az Internazionale, illetve több tucat játékos és bíró is. A hatóságok mérkőzések végeredményének befolyásolása mellett hamis könyvelés, valamint tiltott szerencsejátékban való részvétel miatt vizsgálódnak, illetve vizsgálódtak.

     A La Gazzetta dello Sport értesülése szerint az ügyészség javaslatára 9 mérkőzésvezető, 11 asszisztens, a bírósorsolásoknál közreműködő 2 szövetségi alkalmazott, illetve több klubelöljáró, köztük Moggi, valamint Diego Della Valle, a Fiorentina és Claudio Lotito, a Lazio elnöke, továbbá Leonardo Meani, az AC Milan egyik vezetője ellen emelnek vádat. Az újság úgy tudja, hogy most már a Sampdoria is az ügyészség látóterébe került egy 2005-ös mérkőzés kapcsán. A felmerült adatok alapján a Fiorentina felett aratott 3-0-s győzelemben a kért bírónak is szerepe lehetett.