Olasz kormányválság - Változást ígér a migrációs politikában az Öt Csillag Mozgalom és a balközép kormányprogramja

Külföld - 2019-09-03

- A migráció európai szintű kezelését és az eddigi szigorú olaszországi migrációs politika módosítását tartalmazza a közös kormányra készülő Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt(PD) programtervezete, amelyet kedden közöltek.

A nem végleges programot az M5S közölte interneten azzal egy időben, hogy a párt regisztrált szavazói a PD-vel közös kormányalakításról szavaznak. Az este hatig tartó internetes voksolás első két órájában mintegy 30 ezren szavaztak az M5S erre jogosult több mint 115 ezer tagja közül.

A 26 pontos kormányprogram első pontja Olaszország gazdasági-pénzügyi fejlődését szolgáló költségvetést ígér, a családok és fogyatékkal élők támogatásával, közigazgatási egyszerűsítéssel, az oktatás és kutatás forrásemelésével. A második pont a dolgozói jogokat, bérezést és a munka világát érinti. A harmadik a fiatalok felkarolását, a negyedik a társadalmi, nemi egyenlőség megteremtését, az ötödik új környezetvédelmi politikát sürget. A programvázlat kilencedik pontja szerint túl kell lépni a nemzeti pénzügyi mérlegpolitikát "túlzott merevséggel" szabályozó európai kötelékeken. "Fejlődésre, nem csak stabilitásra orientált szabályok kellenek" - fogalmaz a születendő olasz kormány programja, amely kiemeli, hogy "szolidárisabb, a polgárokhoz közelebbi Európára van szükség".

A tizenötödik vázlatpont "elengedhetetlennek" tartja, hogy a "migrációs áramlatok kezelésére erős európai választ" adjanak, az emberkereskedelem és az illegális bevándorlással szembeni jogszabályokkal , és az ezzel egy idejű integrációval.

A program a korábbi M5S-Liga kormány migrációs törvényeinek "naprakésszé tételét" szorgalmazza az olasz államfő erre vonatkozó korábbi fenntartásai szerint. Az államfő, amikor augusztus elején aláírta a Matteo Salvini-féle rendeleteket, az emberéletek mentésének kötelezettségét hangsúlyozta, és túlzottnak találta a civilhajókra kiszabott (akár egy millió euróig terjedő) bírság mértékét.

Ezen kívül a kormányprogram nagyon általánosan fogalmazó vázlata többek között a római parlament létszámcsökkentését, média-, igazságügyi és adóreformot, nemzeti digitális fejlesztést, dél-olaszországi felzárkóztatást, exportserkentést ígér.

A kormányalakítással megbízott miniszterelnök Giuseppe Conte a tervek szerint szerdán mutatja be a végleges kormnyprogramot és a miniszteri névsort az államfőnek.