Skót miniszterelnök: eljött az ideje Skócia függetlenné válásának

Külföld - 2019-04-28

A skót miniszterelnök szerint eljött az ideje Skócia függetlenné válásának. Nicola Sturgeon a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) Edinburghban rendezett tavaszi kongresszusának vasárnapi záró munkanapján felszólalva kijelentette: a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) a kormányzó brit Konzervatív Párt "megbocsáthatatlan szabotázsa Skócia ellen".

"A brit EU-tagság megszűnése (Brexit) a kormányzó brit Konzervatív Párt "megbocsáthatatlan szabotázsa Skócia ellen".

Sturgeon a küldöttek óriási ovációja közepette közölte: a skót kormány a jövő hónapban beterjeszti az újabb függetlenségi népszavazás kiírását célzó törvényjavaslatot, és tervei szerint ezt az év vége előtt el is fogadtatja a skót parlamentben.

A skót miniszterelnök felidézte: a brit kormány már jelezte, hogy nem engedélyezi az újabb referendumot Skócia függetlenné válásáról, arra hivatkozva, hogy nem növekszik jelentősen a skót függetlenség támogatottsága.

Nicola Sturgeon kijelentette ugyanakkor, hogy ezt az érvet a legutóbbi felmérések máris cáfolják, és az SNP feladata most e támogatottság még további jelentős erősítése.

Sturgeon szerint az Európai Unión belüli szabad mozgás nagy-britanniai érvényesítésének megszűnése és a Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök által teremtett "szégyenteljes, ellenséges környezet" miatt meg kell erősíteni azt az üzenetet, hogy a Skóciában élő külföldi EU-állampolgárok, dolgozzanak akár az egészségügyi ellátó szolgálatnál, az üzleti szektorban, a vendéglátásban vagy a mezőgazdaságban, "közülünk valók, és teljes szívünkből azt szeretnének, ha maradnának".